Aangepast zoeken

maandag 13 juli 2020

Zieke iepen in Zoetermeer

Meer dan honderd iepen in de stad, zijn aangetast door de iepziekte. Deze bomen staan vooral aan de Van Leeuwenhoeklaan en de Boerhaavelaan in de wijk Driemanspolder. Deze ziekte is zeer besmettelijk en de bomen zijn helaas niet te genezen. De gemeente is al gestart met het kappen van deze zieke iepen en verwijdert komende tijd de andere zieke iepen

Boerhaavelaan en Van Leeuwenhoeklaan

In deze straten is op dit moment een grote uitbraak zichtbaar. Hier staat het soort iep dat gevoelig is voor de iepziekte. Het is noodzakelijk om snel in te grijpen om verdere verspreiding zo veel mogelijk te voorkomen.

Aan de Van Leeuwenhoeklaan komen er iepen voor terug die minder gevoelig zijn voor de iepziekte of andere soorten bomen. De gemeente is aan het bekijken wat hier het meest handig is. De nieuwe bomen worden het komend najaar aangeplant. 

Aan de Boerhaavelaan komen voorlopig geen nieuwe bomen. Aan de zijkanten is voldoende groen. Ook maakt deze laan deel uit van het Entreegebied. Dit gebied krijgt in de toekomst een nieuwe inrichting, zodat het terug planten van andere bomen op korte termijn geen zin heeft. 

Hulp van inwoners gevraagd

Het behouden van bomen staat in Zoetermeer voorop, maar soms is ingrijpen helaas nodig. De gemeente blijft monitoren en grijpt wanneer nodig opnieuw in om de verspreiding van de iepziekte te beheersen. De kans is aanwezig dat er nog meer zieke iepen bij komen. Aan inwoners wordt gevraagd om melding te doen bij de gemeente als zij zieke iepen zien in de stad. Dit kan via het invullen van een melding.

Als inwoners een zieke iep in eigen tuin hebben, dan is ook het dringende advies deze zo snel mogelijk te verwijderen en het hout te vernietigen.

Over de Iepziekte

Oorzaak van de iepziekte is een schimmel. De iep reageert op deze schimmel door zijn houtvaten af te sluiten. De bladeren krijgen geen vocht meer en de boom sterft langzaam af. De verspreiding van de schimmel gaat via de iepenspintkever die van boom tot boom gaat en de schimmel meeneemt. Ook kan de verspreiding via wortelcontact tussen de verschillende iepen die niet ver van elkaar staan.

Door het snel verwijderen van de zieke iepen zorgen we ervoor dat de verdere verspreiding van de ziekte zoveel mogelijk wordt ingedamd. Eenmaal aangetaste bomen zijn niet meer te genezen omdat daar helaas geen geneesmiddelen voor zijn. De gemeente houdt de landelijke ontwikkelingen op dit gebied goed in de gaten.

NOS NIEUWS

OMROEP WEST

RTL Nieuws