Aangepast zoeken

donderdag 4 juni 2020

Energierekening daalt opnieuw: gemiddeld met € 101,-

 De energierekening van Nederlandse huishoudens met een variabel energiecontract daalt per 1 juli 2020 met gemiddeld 6,6%. Het gaat hierbij om huishoudens met een variabel energietarief. De gemiddelde energierekening voor een variabel energiecontract ligt daarmee per 1 juli 2020 € 101,39 lager op jaarbasis. Desondanks zijn de vaste tarieven voor één- en driejarige energiecontracten meestal nóg lager. De oorzaak van deze daling ligt bij de afname van de totale vraag naar energie door de milde winter, lage olieprijzen en de coronacrisis, waardoor energie- en oliereserves overvol raken.

Dit heeft Pricewise berekend op basis van de nieuwe variabele tarieven van twee van de drie grootste energieleveranciers – Vattenfall en Eneco – voor een gemiddeld Nederlands huishouden (op basis van het gemiddelde energieverbruik volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek van 2.525 kWh en 1.179 m³ per huishouden). Te verwachten is dat de tarieven van Essent ook zullen dalen.

Gastarieven met ruim 20% meest gedaald

De variabele gastarieven van twee van de drie grootste energieleveranciers zijn met gemiddeld 20,41% het meest gedaald. De stroomprijzen liggen per 1 juli gemiddeld 9,62% lager. Bij Eneco vindt de grootste daling in gastarieven plaats. Voor een gemiddeld huishouden betekent dit een daling van € 121,35 per jaar bij 2.525 kWh en 1.179 m³.

NOS NIEUWS

OMROEP WEST

RTL Nieuws