Aangepast zoeken

zaterdag 30 mei 2020

Deelfietsen in Zoetermeer

De deelfiets gaat verder waar het openbaar vervoer stopt. Zoetermeer wil vanuit gezondheids- en milieuoverwegingen schone vervoerwijzen, zoals de fiets en het openbaar vervoer stimuleren. Het openbaar vervoer biedt meestal geen deur-tot-deur vervoer, waardoor reizigers het eerste of laatste deel van hun reis vaak te voet afleggen. Voor die "first and last mile", is de deelfiets een aanvulling. Bij deelfietsen gebruikt u een fiets niet alleen, u deelt deze met anderen. 

Wethouder Marc Rosier (verkeer): "Gezien de bijzondere tijden met de coronacrisis is dit een mooi alternatief. Met de deelfiets kan een reis met openbaar vervoer snel en comfortabel worden afgelegd".

Jaap Bierman (algemeen directeur HTM): "We zijn heel blij dat we HTM Fiets in Zoetermeer kunnen gaan aanbieden. Zo vormen, met de fiets als voortransportmiddel, tram 3 en 4 voor nog meer mensen een snelle verbinding naar Den Haag. En voor reizigers uit Den Haag is Zoetermeer als geheel weer een stukje dichterbij".

Er komen op 27 openbaar vervoerhaltes fietsen beschikbaar. Bij iedere halte kan de fiets achtergelaten worden. Daarnaast zijn er ook nog 9 bestemmingslocaties, waar de fiets achtergelaten kan worden, zoals bijvoorbeeld Snowworld. De HTM-fietsen kunnen door iedereen die zich aanmeldt en de app op zijn telefoon downloadt, tegen betaling gebruikt worden. De kosten bedragen € 1,00 per 30 minuten met een maximum dagtarief van € 5,00.

De betaling start vanaf het moment van ontgrendeling van de fiets en eindigt zodra een fiets in een zogenaamde "dropzone" wordt geplaatst. Deze zones zijn aangegeven met een bord. De rit pauzeren buiten een "dropzone" is mogelijk. De huurkosten lopen dan echter door. De deelfiets is dan ook met name bedoeld voor korte ritten binnen de stad. Meer informatie over het gebruik van de fiets is te vinden op de website van HTM.

Totaal worden er in Zoetermeer 50 fietsen geplaatst. Bij succes kan dit aantal verder worden uitgebreid.

NOS NIEUWS

OMROEP WEST

RTL Nieuws