Aangepast zoeken

vrijdag 3 april 2020

Mag je keukenpapier en servetten door de toilet spoelen?

De laatste tijd zijn er opvallend veel ophopingen en verstoppingen in het riool waar uw huis op is aangesloten. Dit komt omdat sommige mensen niet alleen toiletpapier doorspoelen, maar ook vochtige doekjes, keukenpapier en servetten. Veel van deze producten bevatten katoen of synthetische stoffen die niet verteren. Doekjes en keukenpapier klonteren samen in het riool en komen als een bol aan in het gemaal. Dat geeft een verstopte pomp. Het kost veel geld om het riool en het gemaal te repareren.

Verschil toiletpapier en andere doekjes

De samenstelling van toiletpapier is zo ontwikkeld dat het makkelijk en goed afbreekt na het doorspoelen. Het is dunner dan bijvoorbeeld papier van een keukenrol. Wc-papier lost eenvoudig op terwijl keukenpapier is gemaakt om stevig te blijven ook al wordt het nat, net als servetjes. Door de vezels in keukenrollen, servetten en hygi├źnische vochtige doekjes lost het papier veel langzamer op. Dat zorgt voor ophopingen en verstoppingen in de riolering. Zeker als je riolering een beetje oud is, gaat dat erg snel.

Wat kunt u doen?

Het advies is: Spoel die keukenrol en servetten niet door het toilet, maar gooi het gewoon in de vuilnisbak. Zet bijvoorbeeld een prullenbakje naast de wc en voorkom een verstopping in het riool en het gemaal.

NOS NIEUWS

OMROEP WEST

RTL Nieuws