Aangepast zoeken

zondag 1 maart 2020

Op één na zachtste winter was somber en zeer nat

Deze winter was de op één na zachtste winter sinds 1901, het begin van de metingen. De temperatuur lag gemiddeld op 6,4 °C tegen 3,4 °C normaal. De zachtste winter was die van 2006-2007 met 6,6 °C. Dit seizoen was daarnaast somber en zeer nat.

Een groot deel van de tijd was het zacht en herfstachtig weer met regelmatig regen en wind. Rond de jaarwisseling ontstond er mede door de rook van vuurwerk zeer dichte mist met plaatselijk zichten van minder dan 10 meter. Hiervoor gaf het KNMI voor het noorden code rood uit en voor Noord-Holland, Flevoland en Overijssel code oranje. 

Op 21 januari werd in Maastricht met -5,4 °C de laagste temperatuur van deze winter bereikt. Het Limburgse Ell registreerde deze dag bij hardnekkige mist de eerste en enige ijsdag van deze winter. De hoogste temperatuur werd hier op 16 februari gemeten, maar liefst 18,1 °C. 

In februari overheerste het wisselvallige en onstuimige weer en trok de ene na de andere storing over ons land. Op 9 februari kreeg ons land te maken met storm Ciara en was code oranje van kracht voor (zeer) zware windstoten. Het was de eerste storm in Nederland die een naam kreeg. Op 23 februari kwam het opnieuw tot storm in het zuidwestelijk kustgebied. 

De winter was nat, dat kwam vooral voor rekening van februari. Die maand viel er gemiddeld over het land 124 millimeter neerslag, terwijl 55 millimeter het langjarig gemiddelde is. Hiermee staat de maand vooralsnog op een derde plaats in de lijst natste februarimaanden. Maar met nog twee dagen te gaan kan de maand nog de natste februarimaand ooit worden. December en januari waren juist vrij droog. 

Zoals wel vaker was de neerslag niet gelijk verdeeld over het land. De winter was het natst in het midden van het land en het droogst was het in het zuidoosten. Opvallend was het vrijwel geheel ontbreken van winterse neerslag in december en januari. Pas op 26 en 27 februari kwam het op meer plaatsen tot (natte) sneeuw. 

De zon scheen ongeveer de normale hoeveelheid van de tijd. December was zeer zonnig, maar januari en februari juist somber.

NOS NIEUWS

OMROEP WEST

RTL Nieuws