Aangepast zoeken

zaterdag 14 maart 2020

Coronavirus in regio Haaglanden: zeven nieuwe besmettingen

Een tiener en een twintiger uit Den Haag, een veertiger en zestiger uit Pijnacker-Nootdorp, een zeventiger uit Westland, een zestiger uit Wassenaar en een zestiger uit Zoetermeer zijn besmet met het nieuwe coronavirus. Dit is vastgesteld na laboratoriumonderzoek. Deze personen hebben geen relatie tot elkaar. De zeventiger bevindt zich in isolatie in een ziekenhuis en de andere patiënten zitten met ziekteverschijnselen in thuisisolatie.

Zoals eerder gemeld, zijn drie eerdere patiënten inmiddels volledig hersteld. In totaal zijn er in regio Haaglanden 29 personen besmet geraakt met het coronavirus. Daarvan zijn nu nog 26 mensen besmet.

Contactonderzoek

GGD Haaglanden is direct een contactonderzoek gestart om in kaart te brengen met wie de personen die in thuisisolatie zitten tijdens de besmettelijke periode contact hebben gehad. Deze mensen worden door de GGD benaderd. Zij moeten tijdens de incubatietijd van 14 dagen hun gezondheid in de gaten houden. Als zij klachten krijgen die passen bij het nieuwe coronavirus, wordt hen gevraagd thuis te blijven en contact op te nemen met GGD Haaglanden. Als een contactonderzoek voor de zeventiger in het ziekenhuis nodig is, dan voert het ziekenhuis dit contactonderzoek uit. Voor eventueel contactonderzoek buiten het ziekenhuis heeft GGD Haaglanden de regie.

Gewijzigd testbeleid

De overheid heeft extra maatregelen genomen om brede verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Iedereen in Nederland is gevraagd om thuis te blijven bij klachten als neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts. Verder is landelijk bepaald dat minder mensen op coronavirus worden getest. Alleen mensen van 70 jaar en ouder en mensen die klachten hebben en die kwetsbaar zijn, bijvoorbeeld door hart- en longaandoeningen, worden getest. GGD Haaglanden voert een contactonderzoek rond deze kwetsbare personen uit. Het nieuwe testbeleid betekent dat er mensen zijn die mogelijk het coronavirus hebben, zonder dat dat bevestigd is met een laboratoriumtest. Er wordt vanuit gegaan dat ze het algemene advies volgen om thuis te blijven.

Geen persbericht coronavirus meer

Omdat het aantal meldingen alleen gaat over het aantal positieve testen en niet iedereen getest wordt, geeft dit geen goed beeld van het verloop van de verspreiding van het nieuwe coronavirus. Daarom brengt GGD Haaglanden deze informatie na vandaag ook niet meer naar buiten in een persbericht.

NOS NIEUWS

OMROEP WEST

RTL Nieuws