Aangepast zoeken

zondag 16 februari 2020

Europese politiechefs: techbedrijven, pak online kindermisbruik aan

Nederland - In een gezamenlijke verklaring eisen Europese korpschefs van technologiebedrijven dat ze meer doen aan de bestrijding van online kindermisbruik.


Korpschefs van politie uit heel Europa scharen zich in een gezamenlijke verklaring achter de eis van de Britse National Crime Agency (NCA) aan technologiebedrijven om meer te doen om online kindermisbruik te voorkomen.

Geen barrières

Er is volgens de NCA een directe link tussen overtreders die materiaal van kindermisbruik online bekijken en het later zelf misbruiken van kinderen. Met slechts drie keer klikken op internet vonden NCA-onderzoekers via veelgebruikte zoekmachines al materiaal van kindermisbruik. ‘Het ‘open web’ kent wat dat betreft geen barrières’, aldus de NCA, die naar eigen zeggen een toename ziet in schaal, complexiteit en ernst van online kindermisbruik. ‘In de ergste gevallen sporen de misbruikers elkaar aan om steeds ergere vormen van misbruik te plegen bij kinderen in hun omgeving’, meldt de NCA in de verklaring.

Darkweb

Kindermisbruikers die toegang willen tot de meest verontrustende darkweb-sites of versleutelde appgroepen moeten volgens de NCA vaak eerst hun eigen ‘eerste generatie-materiaal’ produceren voor ze zich bij dergelijke groepen mogen aansluiten. De NCA is er van overtuigd dat een overgrote meerderheid van de overtreders is begonnen met het bekijken van kindermisbruik op het open web.

Vijf eisen

Na topoverleg tussen wetgevende instanties uit meerdere landen, heeft de Directeur Generaal van de NCA, Lynne Owens, met de Europese korpschefs een akkoord bereikt. Hierin staan vijf eisen aan technologiebedrijven:

  • Materiaal met kindermisbruik moet – indien bedrijven het ontdekken – onmiddellijk worden geblokkeerd.
  • Bedrijven moeten op hun platforms ‘grooming’ (online kinderlokken) tegengaan.
  • Bedrijven moeten met de overheid en de wetgever samenwerken om het live-streamen van kindermisbruik op hun platforms te stoppen.
  • Bedrijven moeten aantoonbaar meer coöperatief zijn om opsporingsdiensten te helpen in de strijd tegen kindermisbruik.
  • Bedrijven moeten meer openheid en transparantie tonen en best-practises, informatie en technologie uitwisselen om kindermisbruik tegen te gaan.

Nieuwe veiligheidsstandaarden

Korpschef Erik Akerboom, is een van de ondertekenaars van de gezamenlijke verklaring. ‘Online kindermisbruik beïnvloedt levens veel erger dan men soms denkt en veroorzaakt op de lange termijn een hoop schade voor de slachtoffers. Het verwijderen en stoppen van de verspreiding van dergelijk materiaal zou bij deze bedrijven bovenaan hun prioriteitenlijst moeten staan. De Europese politiechefs zien een grote noodzaak voor techologiebedrijven om hierin samen te werken. Alleen dan kunnen ze de nieuwe veiligheidsstandaarden en methoden ontwikkelen die hun applicaties, games en social media platforms veilig maken.’

Hoge boetes

Deze standaarden zouden volgens de gezamenlijke verklaring niet aan de tech-industrie moeten worden opgelegd, maar door henzelf worden ontwikkeld als een veiligheidsstandaard voor hun gebruikers. ‘Het doel moet zijn om onze kinderen te beschermen tegen deze misbruikers.’
In Groot Brittannië kwam de Overheid vorig jaar al met het plan om een regulerende instantie op te richten die zowel techbedrijven als leidinggevenden in de techwereld hoge boetes kan opleggen en eventueel ook tot strafvervolging kan overgaan als er grove overtredingen worden vastgesteld in de mechanismen om gebruikers veilig te houden.

 

NOS NIEUWS

OMROEP WEST

RTL Nieuws