Aangepast zoeken

zondag 16 februari 2020

Dit zijn de winnaars van het Sportgala

Wie neemt de prijs Sportvrouw, Sportploeg, Sporttalent en Meest maatschappelijke sportaanbieder van het jaar 2019 mee naar huis? Het verlossende antwoord gaf wethouder Ingeborg ter Laak van Sport op donderdag 13 februari, tijdens het Sportgala in het Stadstheater.

Samen met oud-schaatster en presentatrice Barbara de Loor reikte wethouder Ingeborg ter Laak de titel Sporttalent uit aan Tom Sonneville van Zovoc, Sportploeg van 2019 werd Benelux Group Taverzo. Daarnaast werd Yara van Kerkhof uitgeroepen tot Sportvrouw en de prijs van Meest maatschappelijke sportaanbieder ging naar Basketbalvereniging Zoebas. Ook werden alle Zoetermeerse sporters die in 2019 minimaal een Nederlands kampioenschap hebben gewonnen gehuldigd.

'Ik ben trots op al dit Zoetermeerse sporttalent en hun topprestaties. Fantastisch om ze op dit mooie podium in het zonnetje te mogen zetten', zegt wethouder Ter Laak, 'Ook veel dank aan de mensen om hen heen. Want dankzij de steun van ouders, familie en verenigingen kunnen deze sporters zich volledig focussen op hun sport. Daar heb ik ontzettend veel waardering voor.'

Sportvrouw

Yara van Kerkhof werd sportvrouw op basis van onder andere haar prestaties tijdens het EK Shorttrack in Dordrecht. Ze won in januari 2019 goud met het Nederlandse relayteam. In februari volgde opnieuw winst tijdens een wereldbekerwedstrijd in Turijn. In het nieuwe shorttrackseizoen, dat afgelopen november begon, liet Yara opnieuw van zich spreken. Ze haalde tijdens de allereerste wereldbekerwedstrijd van het seizoen in Salt Lake City zilver op de 500 meter. In december pakte Yara in Shanghai opnieuw zilver op die afstand en eveneens zilver op de relay.

Sportploeg

Benelux Group Taverzo was jaren achtereen Nederlands kampioen tafeltennis. Afgelopen jaar verloor de ploeg verrassend de finale tegen Smash '70. Desondanks kan het mannenteam toch terugkijken op een mooi 2019. De ploeg heeft zich onlangs voor de kwartfinale van de Europa Cup tegen PPC Villeneuve uit Frankrijk geplaatst. Dat tweeluik is vlak voor de uitreiking van de sportprijzen gespeeld. Taverzo plaatste zich voor de kwartfinales ten koste van CTT Borges uit Spanje. Die ploeg versloegen ze in december. In 2014-2015 haalde Taverzo ook de kwartfinale.

Sporttalent

Tom Sonneville begon als volleyballer bij Zovoc, waar zijn talent al snel werd gezien. Tom stroomde al snel door naar teams met de oudere jeugd. Ook binnen de NeVoBo zag men snel zijn talent. Al voor het bereiken van de minimum leeftijd werd Tom uitgenodigd om deel te nemen aan de regionale talenten trainingen van de NeVoBo (RTC). Afgelopen seizoen is hij samen met zijn team van Zovoc Nederlands Kampioen jongens onder 12 jaar geworden en kampioen jongens C in de hoogste NeVoBo klasse. Eind december werd Tom tijdens een internationaal jeugdtoernooi in Apeldoorn door coaches van andere teams tot meest waardevolle speler uitgeroepen in de categorie jongens onder 14 jaar.

Meest maatschappelijke sportaanbieder

Tijdens het Sportgala werd ook de verkiezing van de Meest maatschappelijke sportaanbieder van Zoetermeer uitgereikt. Deze prijs is voor de sportaanbieder die zich op een positieve manier onderscheden heeft, nauw samenwerkt met Zoetermeerse partners, haar deuren heeft geopend voor de wijk of activiteiten heeft ontwikkeld voor specifieke doelgroepen.

Basketbalvereniging Zoebas werd uitgeroepen tot Meest Maatschappelijke Sportaanbieder van het jaar 2019. Basketbalvereniging Zoebas heeft sinds september 2018 het initiatief/ interventieprogramma STREETBALL079. Vier keer per week verzorgt Zoebas op pleintjes gratis basketballessen onder professionele begeleiding in wijken zoals Buytenwegh, Meerzicht & Driemanspolder. Daarnaast zetten zij zich, samen met het Oranje Nassau college en het Beroepscollege, voor het 5e jaar in voor het project 'Alleen jij bepaalt wie je bent'. Dit is een naschools project voor jongeren die niet de middelen hebben om zelf naar een sportvereniging te gaan.

NOS NIEUWS

OMROEP WEST

RTL Nieuws