Aangepast zoeken

woensdag 22 januari 2020

Museum Volkenkunde in Leiden zoekt 6000 plastic flessen en hulp bij het maakproces van het werk van kunstenaar George Nuku

21 februari 2020 opent Museum Volkenkunde in Leiden de grote overzichtstentoonstelling EEN ZEE VAN EILANDEN - Topstukken uit Oceanië. Intrigerende oude objecten als altaarbeelden en gigantische visserskano’s én hedendaagse kunst van internationale musea uit o.a. Parijs en Stuttgart en de eigen wereldberoemde collectie laten de culturele rijkdom van Oceanië zien. 

Een van de kunstwerken is BOTTLED OCEAN 2120 van beeldend kunstenaar George Nuku. De toonaangevende Maori kunstenaar, afkomstig uit de Ngāti Kahungunu-stam Nieuw-Zeeland, heeft inmiddels meer dan 50 grote projecten voor internationale musea en kunstinstellingen op zijn naam staan. Zijn van gerecycled plastic zaalvullende installatie stelt een denkbeeldige onderwaterwereld vol zeedieren voor. Het werk drukt tegelijk hoop én een waarschuwing voor de toekomst uit. 

Nuku komt in de weken voor de opening werken aan zijn installatie. Hiervoor is het museum op zoek naar 6000 plastic flessen en geïnteresseerden die mee willen werken aan het kunstwerk. 

Plastic flessen verzamelen
Centraal in dit werk staat een grote ‘totem’. Samen met publiek gaat Nuku werken aan een sprookjesachtige onderwaterwereld van koraal, zee-anemonen en kwallen tot vissen in uiteenlopende soorten en maten. Allemaal gemaakt van plastic flessen. Hiervoor zijn ongeveer 6000 frisdrankflessen nodig. Verschillende grote bedrijven hebben hier al gehoor aangegeven. Ook bezoekers en geïnteresseerden kunnen tot op de dag van vandaag hun plastic fles(sen) langsbrengen, schoongespoeld en ontdaan van de etiketten.

Meewerken aan het kunstwerk
Wie George Nuku een uurtje of een middag wil meehelpen bij het maken van zijn installatie kan zich aanmelden via de website van Museum Volkenkunde. Iedereen vanaf 8 jaar (kinderen onder begeleiding) is welkom om met Nuku en de plastic flessen aan de slag te gaan. De toegang is gratis, men dient zich wel vooraf in te schrijven en wie meewerkt krijgt een uitnodiging voor de feestelijke opening op 20 februari a.s..
Meer informatie over het aanmelden is te vinden op www.volkenkunde.nl.

NOS NIEUWS

OMROEP WEST

RTL Nieuws