Aangepast zoeken

maandag 16 december 2019

Zo viert Zoetermeer Oud en Nieuw

Een spetterende vuurwerkshow, een swingend jongerenfeest en vuurwerkvrije zones. Dat zijn de ingrediënten voor een prettig en veilig Oud en Nieuw in Zoetermeer! De voorbereidingen zijn inmiddels in volle gang. Ook inwoners kunnen meedoen. Door bijvoorbeeld rondslingerend brandbaar materiaal op straat te melden en tijdens de jaarwisseling geen vuur te stoken op de openbare weg. Ieder jaar is er namelijk veel kostbare schade aan asfalt, straatstenen en groen veroorzaakt door open vuur.

In aanloop naar Oud en Nieuw controleert de gemeente samen met politie en vele Zoetermeerders, waaronder Wijk en Agent Samen, of er brandbare materialen op straat rondslingeren. De gemeente sluit alle ondergrondse afvalcontainers, gemeentelijke parkeergarages en papiercontainers af op 31 december vanaf 16.00 uur tot 1 januari 2020 om 6.00 uur. Buurtwerk en Stichting HALT geven voorlichting over het veilig afsteken van vuurwerk aan kinderen van groep 8 en de brugklassen.

Vuurwerkshow op de Markt om 24.00 uur

Op dinsdag 31 december vanaf 23.45 uur is iedereen van harte welkom op de Markt om gezamenlijk af te tellen naar het nieuwe jaar. De vuurwerkshow begint om middernacht en wordt afgestoken vanaf het Dobbe-eiland. Diverse horecagelegenheden rond het Stadhuisplein zijn geopend om de feestelijke avond voort te zetten. Jongeren kunnen na de vuurwerkshow van 0.30 uur tot 1.30 uur vanaf de Frankrijklaan de gratis bus pakken naar het jongerenfeest LIT2020 in de SilverDome.

Jongerenfeest LIT2020 in SilverDome vanaf 0.30 uur

Voor jongeren tussen de 16 en 22 jaar is er tijdens nieuwjaarsnacht weer een jongerenfeest in de SilverDome van 0.30 tot 6.00 uur. Feestgangers kunnen op de gratis bussen stappen om van en naar het feest te komen. Alle haltes en tijden staan op www.litnye.nl. Tijdens het jongerenfeest gelden diverse veiligheidsmaatregelen. Zo wordt bij de entree gecontroleerd op een geldig ID-bewijs en is er leeftijdscontrole voor het gebruik van alcoholische drank. Een blaastest kan door de beveiliging worden ingezet.

Vuurkorven en oliedrum

Open vuren veroorzaken veel schade aan het asfalt. Het vervangen van asfalt kost € 400,- per vierkante meter. Dit bedrag kan de gemeente verhalen op de veroorzaker. De gemeente vraagt op te letten bij het stoken in een vuurkorf of oliedrum op de openbare weg. Ze mogen alleen gebruikt worden als het geen gevaar vormt voor de openbare orde en veiligheid. Het vuur in een oliedrum of vuurkorf kan namelijk gevaarlijk zijn voor toeschouwers of overslaan naar woningen. De richtlijnen voor het gebruik van een oliedrum of vuurkorf staan op www.zoetermeerveilig.nl.

Vuurwerkvrije zones

De gemeente wijst dit jaar opnieuw vuurwerkvrije zones aan tijdens de jaarwisseling. Ze wil hiermee de overlast die inwoners ervaren verminderen. Het gaat om het Balijbos, het Burgemeester Hoekstrapark in Rokkeveen, het Binnenpark De Leyens, het fiets/wandelpad langs de Oostkade in Oosterheem, het Buytenpark inclusief het wijkpark en de sportvelden en het Aldo van Eyckpark in Noordhove. De gemeente baseert deze keuze op een samenspraaktraject, waarbij inwoners een voorstel konden doen voor een vuurwerkvrije zone in hun wijk. Vanwege de vuurwerkshow, is ook het gebied rondom het Dobbe-eiland ingesteld als vuurwerkvrije zone.

Informatie

Voor meer informatie kunt u terecht op www.zoetermeerveilig.nl.

NOS NIEUWS

OMROEP WEST

RTL Nieuws