Aangepast zoeken

dinsdag 26 november 2019

Twee Zoetermeerders aangehouden in Zoetermeer en Den Haag voor beramen aanslag met bomvesten

Driebergen - De politie heeft maandag twee mannen van 20 en 34 jaar uit Zoetermeer aangehouden die worden verdacht van het voorbereiden van een terroristische aanslag. De aanslag met bomvesten en een of meer autobommen had vermoedelijk eind van het jaar in Nederland gepleegd moeten worden.

Het is niet duidelijk geworden wat het doelwit van een aanslag had moeten zijn. Er zijn bij de verdachten geen vuurwapens of explosieven aangetroffen. In een verborgen ruimte boven een plafond in de woning van een van de mannen, ontdekte de politie een werpbijl, een dolk en een mobiele telefoon met simkaarten.

Start van het onderzoek

De Landelijke Eenheid van de politie startte begin oktober een strafrechtelijk onderzoek met informatie van de AIVD. In een zogenoemd ambtsbericht van de inlichtingendienst stond dat de verdachten de bedoeling hadden om een jihadistische aanslag te plegen. Zij zouden daarbij gebruik willen maken van explosieven en hiervoor een training willen volgen.

Politie-infiltranten

Het bewijs tegen de mannen is verkregen door de inzet van politie-infiltranten. Zij waren onmisbaar om zicht te krijgen op de verdachten en hun plannen voor het plegen van een aanslag.

Aanhouding

Een zorgvuldig opgezette, grootschalige politieactie onder leiding van het Landelijk Parket leidde maandagmiddag tot de aanhouding van de verdachten.  Een van hen werd aangehouden op straat in Den Haag, de ander in zijn woning in Zoetermeer. De aanhoudingen zijn gedaan door een antiterrorisme eenheid van de Dienst Speciale Interventies (DSI).

Voorkomen

Het strafrechtelijk onderzoek naar de twee mannen laat zien dat de kans op een aanslag in Nederland nog altijd onverkort aanwezig is. Het optreden van Openbaar Ministerie en politie is gericht op het te allen tijde voorkomen van een terroristische aanslag.

De verdachten zijn vandaag verhoord door de politie en worden donderdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam

Landelijk Parket (OM)

0 reacties:

Een reactie posten

Gratis ads