Aangepast zoeken

vrijdag 25 oktober 2019

Den Haag start proef met bodycams voor handhavers

De gemeente Den Haag houdt een proef met bodycams voor handhavers. Die proef begint op 18 oktober en duurt vier maanden. Dat maakt wethouder Robert van Asten (Buitenruimte) vandaag bekend. Met de kleine draagbare camera's die op de borst worden gedragen, wil de gemeente de veiligheid van handhavers verhogen. In de proef krijgen vijf handhavers een bodycam.


Wethouder Van Asten: "De gemeente wil een goede werkgever zijn en vindt dat haar werknemers veilig moeten kunnen werken. Meestal kunnen handhavers veilig hun werk doen, maar soms ontstaan er onveilige situaties waarin mensen agressief worden en een bedreiging vormen voor de handhavers. Dankzij het gebruik van de bodycam kan de veiligheid van onze handhavers worden vergroot."

Inwoners en bezoekers van Den Haag hoeven zich geen zorgen te maken dat alles continu wordt gefilmd. De bodycam wordt alleen aangezet als een handhaver wordt bedreigd met verbaal of fysiek geweld. Handhavers met een bodycam waarschuwen eerst twee keer voordat de camera aangaat. De handhavers hebben trainingen gevolgd en weten precies wanneer ze de camera wel en niet mogen bedienen. Daarbij wordt de privacy van de inwoners van Den Haag uiteraard gewaarborgd.

De beelden worden uitgelezen en op beveiligde computers binnen de gemeente bewaard. De beelden worden ongeveer een maand bewaard en daarna gewist. Als er een strafbaar feit is gefilmd, worden de beelden digitaal overgedragen aan de politie of het openbaar ministerie voor opsporing. Aan het einde van de proef evalueert de gemeente of de handhavers zich daadwerkelijk veiliger hebben gevoeld en of het aantal incidenten op straat met handhavers is afgenomen.

NOS NIEUWS

OMROEP WEST

RTL Nieuws