Aangepast zoeken

vrijdag 27 september 2019

Ruim 35.000 jongeren en volwassenen lopen mee tijdens klimaatstaking in Den Haag

Ruim 35.000 jongeren en volwassenen kwamen vandaag vanuit heel Nederland naar de Koekamp in Den Haag om deel te nemen aan de grootste internationale klimaatstaking ooit. Nooit eerder gingen zoveel mensen wereldwijd de straat op om een oplossing voor de klimaatcrisis te eisen. Tientallen bedrijven en organisaties sloten vandaag hun deuren voor de staking. Vanwege de massale opkomst, moesten de stakers op last van de politie uitwijken van Koekamp naar het Malieveld.

De internationale klimaatstakingen begonnen op 20 september. Miljoenen mensen in 170 landen protesteerden deze week. Ook in ons land vinden al de hele week acties plaats, waaronder de ‘March for Future’. In deze stakingsmars van acht dagen liepen vijf scholieren ruim 120 kilometer vanaf Wageningen, om vanmiddag om 13:00 uur de klimaatstaking af te trappen in Den Haag.

Klimaatstakers Dana, Ianthe, Jesse, Linda en Lola spraken de demonstranten toe: “Wat voor wereld is dit, waarin 5 jongeren een week staken omdat de overheid niks doet? Hoe durven Mark Rutte en de andere ministers zich ‘onze leiders’ te noemen, terwijl ze alleen mooie praatjes hebben, maar geen actie ondernemen? Echte leiders beschermen hun inwoners. Echte leiders komen niet met halve oplossingen. Echte leiders nemen verantwoordelijkheid, en doen wat er moet gebeuren.”

Met deze klimaatstaking laten burgers weten dat we niet door kunnen gaan metbusiness as usual. Door wereldwijd het werk neer te leggen en weg te blijven van school wordt er een duidelijk signaal afgegeven: de politieke leiders moeten deze crisis nu eindelijk serieus gaan nemen. Tijdens de staking in Den Haag lieten de demonstranten weten dat zij meer verwachten van de Nederlandse regering. “De Amazone staat in de fik en wat doen wij hier in Nederland? Wij blijven doorpolderen,” zegt woordvoerder Liset Meddens op het podium. “Het Klimaatakkoord gaat absoluut niet ver genoeg. De grote vervuilers worden niet aangepakt. Het is hoog tijd dat de overheid haar deuren sluit voor de lobby van vervuilende multinationals en gaat handelen in het belang van haar burgers.”

De klimaatstaking is in Nederland georganiseerd door een brede coalitie van organisaties, aangevoerd door Fridays For Future Nederland. De coalitie eist met deze actie een eerlijk en ambitieus klimaatbeleid. Een Green New Deal voor Nederland. “Wij zijn voor ‘de vervuiler betaalt’,” aldus de organisatie. “Een toekomst met goede groene banen; de sterkste schouders dragen de zwaarste lasten; een toekomst waarin we allemaal goed kunnen leven zónder de aarde te belasten.”

Hoewel vandaag het slotstuk was van deze wereldwijde klimaatstakingsweek, benadrukken de organisatoren dat ze nog lang niet klaar zijn. Woordvoerder en docent Mark Boode: “Dit is pas het begin van deze burgermacht. Iedereen ziet hoe snel en ernstig de klimaatcrisis om zich heen grijpt. Als de overheid geen serieuze maatregelen neemt dan zullen onze aantallen blijven groeien en zullen wij actie blijven voeren.”

NOS NIEUWS

OMROEP WEST

RTL Nieuws