Aangepast zoeken

dinsdag 3 september 2019

Davina Michelle, Jett Rebel en Di-rect stelen de show tijdens CuliNESSE 2019

DAVINA MICHELLE STEELT DE SHOW TIJDENS DAG 1 VAN CULINESSE 2019


Voor Zoetermeernieuws waren wij aanwezig op het festival Culinesse. Het festival is in verband met bouwplannen van de gemeente verplaatst naar de andere zijde van de Zeverhuizerplas. De opzet is nu zo lijkt het ruimer dan in de oude situatie die volledig op het strand plaatsvond. Het hoofdpodium staat op het grote grasveld aan de Kosboulevard. Dat is een verademing voor de bezoekers. Het Dada podium staat op flinke afstand van het hoofdpodium en bevindt zich nog op het strand.


Als eerste betreden de heren van BLØF het hoofdpodium. Deze niet meer weg te denken band speelt bijna uitsluitend hits die iedereen kent. Het publiek zingt dan ook zonder enige moeite alle nummers met zanger Pascal mee. Niet verwonderlijk met zo'n enorme staat van dienst en ontelbare noteringen in de hitlijsten. En toch weet de band kippenvel op onze armen te zetten met het nummer "Was jij maar hier". De stem van Pascal is loepzuiver en het is ronduit een genot om deze band te horen spelen. Wat ons betreft hadden ze nog een uur langer mogen spelen.

Dan beginnen we aan de lange wandeling naar het Dada podium. Het is al erg druk op het strand als Davina Michelle nog moet beginnen. Als de blonde zangeres het podium bestijgt reageert en publiek wild enthousiast. Ze is vooral bij de jongste festivalgangers heel populair. De zangeres fladdert van links naar rechts over het podium als een blauwe vlinder met de naam Davina. Het is voelbaar en hoorbaar hoe ze haar hele hart en ziel geeft bij dit optreden. Ze gaat tot aan het gaatje en springt, danst en staat bijna geen moment stil. Bewonderenswaardig dat ze zo zuiver blijft zingen met al dat gefladder en dansen en springen. Ze weet binnen no time het hele aanwezige publiek om haar vinger te winden. Iedereen zingt uit volle borst mee. Als ze de hit die ze samen met Marco uitbracht wil gaan zingen vraagt ze het publiek om het gedeelte van Marco te zingen. Dit is niet aan dovemansoren gericht. Als één koor rolt de tekst over het strand. Imposant om te horen. Davina weet met haar gouden keel indruk te maken, en zet een weergaloos optreden neer. Respect!Maar als we bij het podium het strand op willen is dit zo goed als onmogelijk. Zo druk is het. Er stromen nog steeds mensen richting het optreden van Davina terwijl het strand bomvol is. Ik vraag aan een beveiliger of ik de locatie via het backstage terrein mag verlaten. Hierop antwoord de norse bodyguard met een ferme nee en een wapperende hand van wegwezen jij. Dus beginnen we aan de bijna onmogelijke opgave om met onze foto apparatuur tegen de onophoudelijke stroom toeschouwers in het strand te verlaten. De mensen staat heel dicht op elkaar en er is geen doorkomen aan. Je moet er zeker niet tussen gaan staan als je last hebt van claustrofobie. Het is benauwend. Er kan gewoon geen mens meer bij en toch lopen mensen nog richting het strand. Er is een situatie ontstaan waarbij je hoopt dat er geen calamiteiten ontstaan omdat er ook voor hulpdiensten geen doorkomen aan is. De mensen staan met de rug tegen het water en kunnen geen kant uit. Onbegrijpelijk dat de organisatie het strand niet heeft afgezet om te voorkomen dat er nog meer mensen het strand op komen. Daarbij is het strand ook nog vol van kleine kinderen. We hebben ruim twintig minuten nodig om ons tussen de menigte door te wringen. Monitoring van het verloop van toeschouwers stroom op het festival en de druk op het strand is een punt waar de organisatie mee aan de slag kan.


Op het hoofdpodium staat de Belgische formatie Clouseau. Zanger Koen Wauters geeft aan dat ze niet meer zo vaak in ons land optreden. Het is natuurlijk al heel lang geleden dat we hier hits hadden zegt hij lachend. Maar als de band nummers als Daar gaat zij, en Domino ten gehore brengt zingt iedereen uit volle borst mee. Iedereen kent bijna alle nummers van de band nog. Daarbij staat de band als een huis en is er wat ons betreft geen verschil met de optredens uit vervlogen tijden. De stem van Koen is nog even krachtig als toen. Een prachtig meeslepend optreden waar de band ook zichtbaar van geniet. Wat ons betreft mag Clouseau wel vaker de grens oversteken om hier de boel op zijn kop te zetten.Gezien de situatie op het strand bij het Dada podium en omdat het voor de pers bijna ondoenlijk is om bij het podium te komen besluiten we het verslag van het optreden van Niels Geusebroek te schrappen, en te wachten op het optreden op het hoofdpodium van de Belgische band K's Choice. Als de band opkomt reageert de zanger met gevouwen handen en een buiging op de enthousiaste reactie van het publiek. Een dikke glimlach die niet meer verdwijnt maakt zich meester van zijn gezicht. De band zet vanaf de eerste klanken een meesterlijk optreden neer. De in grote getale aanwezige fans zingen de hits vol overtuiging mee. Wat een memorabel optreden. Vooral voor de zanger van de band. En jeetje wat een stem. Ook deze band mag de grens wel meer oversteken. De eerste dag was een zeer geslaagde dag met fantastische optredens die nog lang na zal galmen in het hoofd van menig bezoeker.  DI-RECT ZET CULINESSE OP ZIJN KOP

 Ook op dag twee waren wij aanwezig op festival Culinesse waar, de naam zegt het al Culinaire versnaperingen rijkelijk voorhanden zijn. Voor ieder wat wils, aan eten en drinken geen gebrek. En onder het genot van al die lekkernijen luisteren naar de top van de Nederlandse muziekscene. Wat wil een mens nog meer? Op de tweede dag bijt Song Festivalganger en alleskunner Waylon het spits af. Gelukkig kunnen we zijn ogen nu wel door de zonnebril zien. Tijdens Parkpop waren dat nog spiegels. Waylon zet een gedegen optreden neer en laat natuurlijk ook zijn songfestival lied horen. De bezoekers zingen het moeiteloos mee. Wat we echter missen is het vuur in het optreden van deze gigant. We weten dat hij ook rauw en vol vuur zijn songs ten gehore kan brengen. Hij is een rasmuzikant. Mogelijk ligt het aan het grote aantal optredens wat artiesten in het festivalseizoen afwerken. De boog kan niet altijd gespannen staan. Next time keep your head on!

Naar aanleiding van dag 1 en de drukte op het kleine strand hebben we besloten om het optreden van Maan niet te verslaan. Mede omdat we alleen mogen fotograferen tijdens de eerste drie nummers en we moeite hebben het strand te verlaten zien we af van een foto en sfeer verslag. Het volgende optreden is van Nederlands podiumbeest Jett Rebel. Een fenomeen op zich. Multi instrumentalist, alleskunner en outcast. Hij is niet te vangen in één hokje. Deze gast weet wat hij wil en laat zich door niets en niemand gek maken. Jett is vooral helemaal zichzelf. Hij is een free soul zoals er op zijn gelakte nagels staat geschreven. In een lange roze jas en knallende lipstick op zijn lippen maakt hij wandelend in een rijtje met zijn mede bandleden zijn entree. Vanaf moment één gaat hij los. Hij weet niet waar de rem zit en volgens ons heeft Jett helemaal geen rem. Hij doet zijn naam eer aan en is in zijn uitspraken naar het publiek altijd rebels. Met fantastisch gitaarspel en een eigen geluid dat uit zijn zorgvuldig uitgekozen speaker set rolt zet hij onze huid vol met kippenvel. Niet van de kou kan ik je verzekeren. Pure emotie door hoe dit podiumbeest de snaren laat dansen. En altijd weet hij reacties in het publiek los te krijgen. Iedere keer weer weet hij te verrassen en het is nooit zaai. Daar is ook geen tijd voor. Als we een foto maken van zijn bassist hebben we ineens het hele gezicht van de Rebel in onze lens. Scherpstellen ho maar. Altijd vol verrassingen. Hij eindigt zijn optreden met Cry me a river, bleed me an ocean. Een fenomenaal en lang nummer met een letterlijk tranentrekkende gitaarsolo. Die komt zo binnen, als ik mijn collega aankijk lopen er tranen over haar wangen. Wat een onvoorstelbaar podiumbeest is Jett toch. Een genot voor de camera en een vet genot voor je oren. Op naar de volgende ontmoeting. We kunnen niet wachten!.


 Als laatste act op dag twee is het de beurt aan de trots van de Nederlandse podia Di-rect. Di-rect is een klasse apart. De band weet steeds weer te vernieuwen en keer op keer te verrassen met bijzondere optredens en bijzondere sessies. Zodra de band op komt is het voelbaar. De energie straalt van het podium. Het duurt niet lang voordat de menigte mee zwaait en spring met zanger Marcel Veenendaal en spring in het veld Spike van Soest. Ongelofelijk dat Di-rect zo'n enorme explosie van energie weet over te brengen op het publiek. Alleen al de stembeheersing van Marcel is ongeëvenaard. Zo hoog, zo zuiver. Je wordt er stil van. En dan zijn energie en mimiek. Het is zichtbaar dat hij iets met Maestro heeft. Hij dirigeert het publiek en de band. Spike weet de nog geen zestienjarige in het publiek zo gek te krijgen om te crowdsurfen. De ene na de ander popt uit het publiek en drijft op de handen. Waanzinnig wat hier gebeurd. In lange tijd heb ik niet zoveel energie gezien als deze avond. En om dan helemaal de remmen maar los te laten roept Marcel ook nog de man zonder remmen op het toneel. Jett Rebel doet de Rolling Stones samen met Di-rect. Wat een afsluiter. Dit was geen vuurwerk boven het podium, maar op het podium. Dit zijn van die avonden die heel lang in je geheugen blijven hangen.

De line up van CuliNESSE was geweldig en de optredens waren meeslepend goed. Op naar Opperderpop in Berkel van de zelfde organisator.


NOS NIEUWS

OMROEP WEST

RTL Nieuws