Aangepast zoeken

maandag 12 augustus 2019

Zo ga je ploggen: joggend afval rapen

Tijdens het (hard)lopen afval oprapen, dat is 'plogging'. Een trend uit Zweden die nu ook in Nederland veel volgers krijgt. Ploggers over de hele wereld, ook in Nederland, rapen zwerfafval op en posten vaak trots foto's van de volle zakken op social media (met #plogging of #plogga). Het geeft extra dynamiek aan uw rondje hardlopen of wandelen en tegelijkertijd maakt u een stukje aarde schoner.

Outfit van een plogger

Natuurlijk heeft u goede wandel- of sportschoenen aan. Neem daarnaast een vuilniszak mee. Handschoenen of een prikstok zijn wel zo verstandig. Vergeet niet om uw foto te posten op Facebook en/of Instagram.

Ploggende sportvereniging

De gemeente Zoetermeer kan uw wandel- en/of hardloopvereniging voorzien van prikstokken en vuilniszakken. Neem daarvoor contact op met schoonisgewoon@zoetermeer.nl. Wanneer u tijdens het ploggen leuke foto’s maakt kunt u deze mailen aan schoonisgewoon@zoetermeer.nl.
Plan regelmatig een plogging evenement en vergroot zo het sociale ‘gezicht’ van de vereniging. Een goede manier om mee naar buiten te treden!

#Plogging wereldwijd

Via Instagram en Facebook kun je ploggers verspreid over de hele wereld zien. De trend begon twee jaar geleden in Zweden en al snel vormden zich ploggerclubjes door het hele land. Het woord is een samenvoeging van het Zweedse 'plocka up' dat oprapen betekent en jogging. De internationale uitbreiding komt op een goed moment, nu het plastic in de oceanen steeds meer aandacht krijgt. Op Instagram zijn verschillende groepen te vinden zoals PloggingFrance waarbij afval in Parijs wordt verzameld, maar ook ploggers in landen als India, Turkije en Mexico doen mee. 

NOS NIEUWS

OMROEP WEST

RTL Nieuws