Aangepast zoeken

donderdag 20 juni 2019

Veteranendag 29 juni

Nederland telt ruim 110.000 veteranen – jong en oud, man en vrouw – die zich hebben ingezet in dienst van de vrede. Als eerbetoon aan de veteranen organiseert het Nationaal Comité Veteranendag ieder laatste zaterdag in juni de Nederlandse Veteranendag in Den Haag. Als speciale gasten zijn aanwezig de winnaar van de Witte Anjer Prijs 2019 en de winnaars van de kookwedstrijd voor scholieren. Op het Malieveld wordt de missie in IFOR/SFOR (Bosnië ’95-2004) belicht, extra aandacht geschonken aan Koopvaardijveteranen en treedt cabaretier Javier Guzman op, speciaal voor de veteranen. 

Rotterdammer Jackson Rodrigues da Cruz is dit jaar het campagnebeeld van de Nederlandse Veteranendag. Daarnaast speelt hij een bijzonder rol tijdens de ceremonie in de Ridderzaal in het bijzijn van koning Willem-Alexander. Jackson begint op negentienjarige leeftijd aan de Algemene Militaire Opleiding (AMO). “Hier ruil je je sneakers en jeans in voor kistjes en een tenue. Binnen 3 maanden word je klaargestoomd tot militair. Toch werd ik een week voor de eindoefening op het matje geroepen. Ik kreeg twee opties: of ik kon de dienst verlaten, of ik mocht op maandag terugkomen en de hele training opnieuw doen. Als Rotterdamse jongen had ik moeite met de hiërarchie, discipline, en orders opvolgen. Toen ik op missie ging heb ik geleerd om van hiërarchie te houden. Luisteren naar degene die hoger staan. Klaar. Op dit moment werk ik als beveiliger, maar mijn opgedane kennis en ervaring bij de krijgsmacht gebruik ik nog steeds. Veel mensen denken veel te licht over Defensie: ‘dat doen ze wel even’. Maar dat is absoluut niet het geval, het is ontzettend hard werken. Door Defensie en mijn missies ben ik nu gelukkig het tegenovergestelde van wie ik ooit was.” Lees het volledige verhaal van Jackson op de website van Veteranendag.

Programma

Nederlandse Veteranendag wordt op 29 juni geopend met een ceremonie voor genodigden in de Ridderzaal in bijzijn van Z.M. de Koning, viceminister-president de Jonge en minister van Defensie Bijleveld. Daar staan verhalen van veteranen centraal, zoals die van Erik Krikke, OK-assistent in Afghanistan, Bosnië-veteraan en gastdocent op vele scholen, Jackson Rodrigues da Cruz, Antoinette van de Ven, als militair arts ingezet in Pakistan en NL-Indië veteraan Henk Groenewegen. Een groep van tien 80+ veteranen zijn als speciale gast bij het programma aanwezig, daaronder een van de oudste vrouwelijke veteranen en de eerste vrouwelijke Libanonveteraan.

Op het Binnenhof vindt aansluitend een medaille-uitreiking plaats aan ongeveer 80 veteranen die net terug zijn van een missie. Daar aan voorafgaand reiken de vicepremier, de minister en staatssecretaris van Defensie, de Inspecteur-Generaal krijgsmacht en de Commandant der Strijdkrachten vijf bijzondere onderscheidingen uit aan oudere en jongere veteranen. Verder krijgen zes militaire tolken de speciale Tolkenpenning uit handen van de minister van Defensie en bedankt zij de partner van een veteraan als representant van het thuisfront. Daarna start het Nationale Defilé van bijna 4000 veteranen, afgenomen door Z.M. de Koning. De hele dag is er een afwisselend programma op het Malieveld voor jong en oud met militaire voertuigen, sportieve attracties, een informatiemarkt, veteranenkunst en muziek.  

Op het grote podium Malieveld wordt een gevarieerd muziekprogramma geboden, beginnende vanaf 14.40 uur met optredens van ‘Tour of Duty’ bands die hebben opgetreden in missiegebieden. Het afsluitende concert wordt gegeven door de Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’ met zangeres Shirma Rouse. In het Plazatheater treedt om 15.45 cabaretier Javier Guzman op met een speciaal veteranenprogramma.  

Veteraan NL-Indië Henk Groenewegen (94) in de Ridderzaal: “Ik schreef drie jaar lang verliefde brieven naar Jopie, een meisje in Nederland dat ik nog nooit had ontmoet. Na mijn terugkeer, trouwden we en kregen we 6 kinderen en 19 kleinkinderen.’’

Veteraan Antoinette van de Ven in de Ridderzaal: “Ik moet nog steeds huilen als terugdenk aan dat kleine jongetje dat verbrand en schreeuwend werd binnen gebracht.’’

Veteraan Erik Krikke in de Ridderzaal: ‘Ik heb veel te verwerken gehad na 10 weken in het NAVO veldhospitaal. Mijn boek en voorstelling ‘Operatie Geslaagd’ helpen me daarbij.”

Veteraan Jackson Rodrigues da Cruz in de Ridderzaal: “Door Defensie en mijn missies ben ik nu gelukkig het tegenovergestelde van wie ik ooit was.”

 

Tijdens Veteranendag vertellen zij hun verhaal in de Ridderzaal, in de aanwezigheid van Koning Willem-Alexander en vicepremier De Jonge. Contact/interviews met veteranen is mogelijk, zie de noot voor de redactie.

Schoolwedstrijd Veteranendag 2019

De dertienjarigen Jeremy en Jayden, winnaars van de Kookwedstrijd Veteranendag 2019, zijn met hun hele klas uit Lelystad, eregast op Veteranendag. Door heel Nederland deden scholieren mee, met de opdracht een recept te bedenken voor een ‘come back meal’, een speciale welkomstmaaltijd om te vieren dat de veteraan terugkomt van missie. De winnaars kookten hun eigen versie van ‘Oma’s Stamppot’. Gastlessen van veteranen vormden de inspiratiebron voor de inzendingen. Jurylid Pierre Wind: “Ze hebben gewonnen door de totaliteit en het verhaal. Maar ook culinair, de stamppot met het zoetzuur was ongelooflijk. Dan denk je aan, thuis!” Jeremy en Jayden mogen met hun klas een boekje met de recepten overhandigen aan de Koning.

 

Grote fly-past

De Koninklijke Luchtmacht voert tijdens de Nederlandse Veteranendag op 29 juni een grote fly-past uit met 14 vliegtuigen en helikopters. Daaronder de F-16, Apache, Chinook en historische toestellen. De vliegtuigen vertrekken vanaf verschillende locaties en wachten op elkaar in aangewezen gebieden in het luchtruim in de omgeving van Den Haag. Vervolgens vliegen ze vanuit het noordoosten in formatie over de Hofvijver van het Binnenhof in Den Haag.

Hoofdpartner

Het vfonds (Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg) is hoofdpartner van het Nationaal Comité Veteranendag en ondersteunt financieel. Daarmee wordt campagne gevoerd voor het dragen van de witte anjer en worden educatieve projecten vernieuwd. Vanuit deze samenwerking besteedt de Nederlandse Veteranendag in 2019/2020 aandacht aan het thema ’75 jaar Vrijheid’ en de ‘Invictus Games’. Verder wordt het vfonds ondersteund in hun streven naar meer waardering voor andere uitgezonden geüniformeerden in overheidsdienst. Zoals politie en brandweer.

NOS NIEUWS

OMROEP WEST

RTL Nieuws