Aangepast zoeken

vrijdag 21 juni 2019

TERRA laatste week expositie "De Muzen"

Nog een ruime week is de bijzondere expositie ‘De Muzen, kunst geïnspireerd op bijzondere ontmoetingen’, te zien. De expositie toont een weerslag van ontmoetingen tussen zeven kunstenaars en hun muze; een bijzonder, krachtig persoon. Hun verhalen werden in woord en beeld vastgelegd door zes fotografen en een tekstschrijver.

Het idee voor de expositie is ontstaan tijdens een kunstenaarscafé bij TERRA, waarbij kunstenaars samenkomen om nieuwe projecten te bespreken. De expositie is zeker de moeite waard. Je hebt nog t/m 7 juli om alle kunstwerken en foto’s te bekijken en de verhalen (geschreven door Kleintjantje Schrijfwerk) te lezen. Bijvoorbeeld het hele verhaal van Kiek en Aad, of van Usha en Gayatri.

Kiek en Aad
Kiek en Aad Haket zijn naast dochter en vader, ook schilder en model. Kiek is mantelzorger voor haar vader die tuinder was, en bij haar en haar gezin woont in Pijnacker. Aad heeft tot zijn 81ste zwaar werk gedaan. Hij is nu 83, en alle ‘bewegende’ delen zijn versleten, vandaar de aanhoudende ‘lappenmand’.

Kiek: “Ik ben autodidact. Wel ‘erfelijk belast’, met een portretschilder als moeder. Ik heb misschien daardoor ook een voorliefde voor het schilderen van mensen. Ik doe dit nu zo’n vier jaar fulltime en geniet er nog steeds elke dag van. De geur van lijnolie in mijn atelier, mijn eigen muziek aan en creëren maar. Dit contact is voor ons beiden fijner dan gewoon koffieleuten. Het heeft een hoger doel. Mijn vader is zo’n goed model. Hij heeft een geweldige kop. Ik heb hem al vaak geschilderd. Ik zet hem ‘in het zonnetje’ en ondertussen kan ik mijn creativiteit kwijt.

Fotograaf Nelly Smits maakte een fotoreportage bij het verhaal van Kiek en Aad

Usha en Gayatri
Gayatri Ramanujam overkwam in 1999 een traumatisch ongeluk op de fly-over op het Prins Clausplein, met een dwarslaesie als gevolg. “Het voelde alsof ik nog steeds dezelfde persoon was, maar iedereen behandelde me anders. Dan ontmoet je mensen als Usha, waar je echt op kunt bouwen. Ik realiseerde me dat, hoewel ik nu afhankelijker ben, ook sterker ben geworden.”
 
Het werk dat Usha maakte over Gayatri is een drieluik en vertelt het verhaal van het leven van Gayatri vóór, tijdens en vlak na het ongeluk én daarna. Usha: “Ik ben gek op textiel, op sari’s uit India. De kleuren, soepele geweven stoffen. Ik vind dat prachtig en het verwijst naar mijn Indiase roots. Ik gebruikt stof, textiel, weefsel als metafoor in mijn werk over het leven van Gayatri.”
Fotograaf Petrie Coomans maakte de fotoreportage bij het verhaal van Usha en Gayatri
 
Koop de kaarten van Sam
Heb jij ze al? De gave set kaarten die werd ontworpen door Sam Jelsma, een creatieve kanjer (met Downsyndroom). Origineel, goed geprijsd én je steunt er het goede doel mee. Kom ze nu halen in het TERRATORIUM en bekijk direct de expositie ‘De Muzen’, kunst geïnspireerd op bijzondere ontmoetingen.’
 
Praktisch
De expositie is t/m 7 juli geopend (wo t/m zo van 13-17 uur). Locatie: Dorpsstraat 12, 2712AK Zoetermeer, entree gratis.

NOS NIEUWS

OMROEP WEST

RTL Nieuws