Aangepast zoeken

vrijdag 21 juni 2019

Maaike Hoogewoning, veteraan en operatieassistent, wint Witte Anjer Prijs

Hoogewoning, zelf veteraan, wint dit jaar de Witte Anjer Prijs. Met deze publieksprijs van het Nationaal Comité Veteranendag wordt iemand in het zonnetje gezet die zich extra inzet voor veteranen. Maaike werd verkozen uit 100 nominaties. Naast haar reguliere baan bij Defensie is ze actief als gastdocent bij Veteraan in de Klas, treedt ze vaak op als spreekster en schreef ze vorig jaar een boek over haar ervaringen in Afghanistan: Oorlog in de Operatiekamer. Voorzitter van het Nationaal Comité Veteranendag Jaap Smit: “Maaike slaat een brug tussen de samenleving en veteranen. Door haar ervaringen overal te delen, op scholen, tijdens conferenties, op universiteiten, als lid van de ambassadeurspool van Defensie en door het uitbrengen van haar boek, brengt zij veteranen en de samenleving dichter bij elkaar. Daarmee draagt Maaike wezenlijk bij aan het vergroten van maatschappelijke erkenning en waardering voor veteranen”.

Maaike uit Zoetermeer staat al bijna tweeëntwintig jaar in de operatiekamer, zowel in Nederland als op missie. Sinds ze werkzaam is bij Defensie is ze uitgezonden naar Kosovo en Afghanistan. De missies hebben haar leven veranderd: “De jonge mannen waar wij als medisch team niks meer voor konden betekenen zal ik nooit vergeten”. Over haar ervaringen als operatieassistent en eerste luitenant schreef ze een boek waarin ze een kijkje geeft in het wonen, leven en werken op missie. Ze probeert hiermee meer bekendheid te geven aan het militaire leven op uitzending. Daarnaast benadrukt ze graag dat het thuisfront ook heel belangrijk is: “Militairen gaan weg, maar het thuisfront heeft ook een missie te doen. Zelf hebben mijn partner en ik bijvoorbeeld twee kinderen. Hij moet het ook allemaal maar regelen”.

Maaike werd genomineerd door haar moeder Wilma van Stiphout: “Maaike vindt het belangrijk dat mensen weten wat onze militairen doen in het buitenland en waarom. Vrede is niet vanzelfsprekend, dat wil zij graag toelichten. Zij draagt alle veteranen een warm hart toe”. De speciaal ontworpen prijs wordt uitgereikt door Jaap Smit. Tijdens Veteranendag op 29 juni is Maaike eregast in de Ridderzaal in het bijzijn van Koning Willem-Alexander. Voorafgaand aan de ceremonie wordt ze ontvangen door vicepremier Hugo de Jonge. 

NOS NIEUWS

OMROEP WEST

RTL Nieuws