Aangepast zoeken

woensdag 19 juni 2019

Charlie Aptroot opent Eerste European Focus Day: betere bescherming tegen woninginbraak blijft nodig

Den Haag, 19 juni 2019 – Vandaag is de eerste Europese dag tegen woninginbraak. Hoewel het aantal woninginbraken sinds 2012 is gehalveerd, blijft het noodzakelijk dat mensen hun woning goed blijven beschermen tegen inbrekers. Met de juiste preventiemaatregelen neemt de kans op een woninginbraak tot 90 procent af. Daarom vinden tijdens de European Focus Day in heel Nederland activiteiten plaats om mensen op te roepen hun woning beter te beschermen tegen inbrekers.

 Steeds meer mensen nemen extra beveiligingsmaatregelen tegen inbraak, maar nog lang niet iedereen. Uit de Veiligheidsmonitor 2018 blijkt dat 76 procent buitenverlichting heeft en 65 procent extra veiligheidssloten tegen woninginbraken. 42 procent laat thuis het licht branden als er niemand aanwezig is. Mede dankzij deze maatregelen is het aantal woninginbraken in vijf jaar ruim gehalveerd. In 2012 vonden er nog 91.930 inbraken plaats. In 2018 waren dat er 42.798.

 “Dat zijn er voor mij nog steeds 42.798 teveel”, zegt Sybren van der Velden, landelijk projectleider woninginbraak bij de Nationale Politie. “Een inbraak in je woning is een heel heftige ervaring. Het zal je maar overkomen dat een wildvreemde je huis openbreekt, doorzoekt en je spullen steelt. Op de plek waar je je het veiligst moet voelen.” Mensen kunnen zelf veel doen om inbraak in hun woning te voorkomen. Van der Velden: “Doe als je het huis uit gaat altijd je ramen dicht. En de deur op slot. Laat ’s avonds licht branden als je weg bent, bijvoorbeeld met tijd- of schemerschakelaars. Gebruik ook goedgekeurde sloten. Deze herken je aan het SKG®-logo met sterren. Tot slot: bel altijd 112 bij een verdachte situatie.”

 Met de scan ‘Hoe veilig is mijn huis’ kun je zelf testen hoe veilig je huis is. Kijk voor meer tips om woninginbraak te voorkomen op maakhetzeniettemakkelijk.nl.

 Een greep uit de activiteiten van de eerste European Focus Day tegen woninginbraak

In Zoetermeer opent Charlie Aptroot, burgemeester van Zoetermeer en landelijk ambassadeur Aanpak Woninginbraken, de Nederlandse European Focus Day tegen woninginbraken. Op 19 juni kunnen inwoners van Zoetermeer een adviseur van het CCV een gratis Veilig Wonen Scan laten uitvoeren. De adviseur inspecteert de woning samen met de bewoner en stelt een verslag op van de punten waarop de woning meer inbraakwerend kan worden gemaakt.


In Eindhoven gaat dezomercampagne voor inbraakpreventie van start met o.a. advertenties en communicatie via elektronische evenementenborden langs invalswegen. Ook delen 17 buurtpreventieteams flyers uit met informatie tegen inbraakpreventie. In Woensel kunnen mensen via een virtual reality-bril zelf ervaren hoe een inbreker te werk gaat.


In de grensstreek bij Roosendaal voert de Nederlandse en Belgische politie een gezamenlijke patrouilleuit.


In de Rotterdamse wijk loopt het projectFieldlab Inbraakvrije Wijk. Door toepassing van slimme technologie richt dit fieldlab zich op het terugdringen van het aantal woninginbraken.


In Tilburg start een campagne tegen woninginbraken in studentenhuizen.  


In de Haagse wijk Transvaal wordt een preventiemarkt georganiseerd. In aanloop naar de zomervakantieperiode gaat speciale aandacht uit naar wat mensen kunnen doen om de kans op woninginbraak te verkleinen tijdens hun vakantie.


In Amsterdam geven Stadsdeel Noord en de politie op de Pekmarkttips om een droomvakantie niet te laten eindigen in een nachtmerrie. Ook delen zij tijdschakelaars uit.  

In Groningen voert een CCV-adviseur een Veilig Wonen Scan in een studentenhuis uit.


 Charlie Aptroot, burgemeester van de gemeente Zoetermeer: “Als landelijk ambassadeur tegen woninginbraak hecht ik veel waarde aan het terugdringen van het aantal woninginbraken. Ik besteed er daarom landelijk, maar ook in mijn gemeente veel aandacht aan. Onder meer met voorlichtingsavonden en een succesvolle subsidieactie. Hierdoor hebben honderden Zoetermeerders hun woningen beter beveiligd en is het aantal woningbraken fors gedaald. Desondanks is aandacht voor het nog verder terugbrengen van woninginbraken nodig. Het is daarom een goed initiatief dat met de European Focus Day nu ook op Europees niveau aandacht voor dit ingrijpende misdrijf is om een verdere afname van het aantal woninginbraken te stimuleren.”


De officiële afsluiting van de European Focus Day tegen woninginbraak vindt plaats in Almere.  Burgemeester Franc Weerwind gaat in op de aanpak tegen woninginbraken in Almere en bedankt de buurtpreventieteams voor hun inzet voor een leefbare en veilige wijk. Ook lanceert het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) een virtual reality-filmpje over inbraakpreventie waarin hardloopster Jamile Samuel de hoofdrol speelt.

NOS NIEUWS

OMROEP WEST

RTL Nieuws