Aangepast zoeken

maandag 17 juni 2019

ANBO over CBS-cijfers: Schandalig dat gezond eten onbetaalbaar wordt

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kwam vandaag met cijfers over de prijsstijging van voeding. De prijzen van voedingsmiddelen stegen in mei 3,8 procent. Dat is de hoogste prijsstijging van voedsel in de afgelopen tien jaar. De prijzen voor vlees en vis stegen het sterkst. De ‘aanjager’ blijkt de verhoging van het lage btw-tarief die per 1 januari 2019 is ingevoerd.

“Dit is nu precies waar wij bang voor waren en waar we de afgelopen tijd vaak voor hebben gewaarschuwd,” zegt Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO. “De hogere btw is ingevoerd zonder dat vooraf goed is gekeken wat de effecten zouden zijn.”

Verhoging btw rechtstreeks uit portemonnee

Al eerder berekende het CBS dat 23 procent van alle consumptieve bestedingen (de boodschappen dus) onder het lage btw-tarief vallen. 72 procent hiervan zijn primaire levensmiddelen, zoals brood, groente en fruit. Een verhoging van de btw komt dus rechtstreeks uit de portemonnee van de Nederlanders.

“Consumenten krijgen dus ook geen hulp van de winkeliers, die de prijzen boven op de verhoogde btw naar boven hebben bijgesteld”, aldus Den Haan. “Het is eigenlijk schandalig dat gezond eten voor steeds meer mensen onbetaalbaar dreigt te worden. Zeker in het kader van het Preventieakkoord dat net is afgesloten en waarmee het kabinet maatregelen wil nemen om de gezondheid van heel veel Nederlanders te verbeteren.”

Lage inkomens niet gecompenseerd

Liane den Haan: “De minister-president zal in zijn reactie op deze prijsstijgingen wel weer aangeven dat de hogere btw wordt gecompenseerd door een lager tarief in de inkomstenbelasting. Maar ANBO heeft al meerdere keren aangetoond dat mensen met een laag inkomen geen inkomstenbelasting betalen. Daarvoor is hun inkomen te laag!”

Bij lage inkomens is het bedrag aan heffingskorting (dat is de korting die je krijgt op de inkomstenbelasting) hoger dan de belasting zelf. Per saldo betaal je dan niets aan inkomstenbelasting. De compensatie die het kabinet voor de hogere btw heeft bedacht, komt dus niet bij mensen terecht die de compensatie het hardst nodig hebben. “Dus ook al schaf je de inkomstenbelasting af, iemand met alleen AOW bijvoorbeeld gaat daarvan geen cent op vooruit. Maar die moet wel op een of andere manier de duurdere boodschappen financieren."

NOS NIEUWS

OMROEP WEST

RTL Nieuws