Aangepast zoeken

zaterdag 15 juni 2019

ANBO opgelucht over aanvaarding pensioenakkoord

ANBO is blij dat het pensioenakkoord is aanvaard door de FNV. “De AOW-leeftijd gaat minder snel omhoog en indexatie is dichterbij. Maar er moet nog hard worden gewerkt aan verbetering, want het advies van de commissie Dijsselbloem toont aan dat er echt een andere rekenrente moet komen”, zegt Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO.

Uiteindelijk heeft het ledenparlement van de FNV ingestemd met het akkoord nadat 75 procent van de leden het akkoord had goedgekeurd. In een eigen peiling bleek dat tweederde van de ANBO-leden het akkoord aanvaarden, met 20 procent tegenstemmen.

Nu doorpakken

 “Ik ben heel blij dat deze stap is genomen”, zegt Liane den Haan. “Het verwerpen van het akkoord in 2010 heeft ons negen jaar stilgezet, met als gevolg dat de pensioenen 15 tot 20 procent minder waard zijn geworden. Nu moeten we doorpakken.”

Stap vooruit voor alle generaties

ANBO vond dat het akkoord per saldo een stap vooruit is. Vanwege de AOW-leeftijd, die twee jaar wordt bevroren, daarna in kleinere stappen naar 67 jaar gaat om vervolgens minder snel te stijgen dan nu. “Ik denk dat heel veel mensen daar blij mee zijn. Niet alleen de mensen die binnen enkele jaren met AOW gaan maar ook de jongere werknemers voor wie het straks ook jaren kan schelen.”

Het nieuwe contract voor de pensioenen is ook beter dan het huidige stelsel. “Verwerpen had betekend dat we gevangen zouden zitten in het huidige financieel toetsingskader, waarbinnen we de komende tien jaar geen volwaardige indexatie zouden hoeven te verwachten. Bovendien zouden eventuele kortingen hoger uitpakken, omdat er gekort zou worden vanaf een dekkingsgraad van 104,3 procent. Dat wordt nu 100 procent.”

Rekenrente moet echt anders

Tegelijkertijd staat ANBO nog niet te juichen over alle aspecten. “Met name de rekenrente is een ramp”, zegt Den Haan. “Ons grootste pensioenfonds moet nu rekenen met een rente van 0,88 procent. Dat is belachelijk. Daar komen de consequenties van de regels van de commissie van Dijsselbloem nog eens bovenop, die de dekkingsgraad tot 8 procent kan drukken. Veel meer dan tot nog toe in de kranten heeft gestaan. Ik ben blij dat FNV-onderhandelaar Tuur Elzinga heeft gezegd de rekenrente in de uitwerking opnieuw aan de orde te stellen. Want deze regels staan een echte, eerlijke verbetering in de weg.”

NOS NIEUWS

OMROEP WEST

RTL Nieuws