Aangepast zoeken

dinsdag 1 januari 2019

Feestelijke en relatief rustige jaarwisseling in Zoetermeer

Het overgrote deel van Zoetermeer heeft een relatief rustige jaarwisseling achter de rug. In SilverDome was een groot jongerenfeest waar 2200 jongeren nieuwjaar hebben gevierd. De gemeente organiseerde voor het derde jaar een vuurwerkshow bij de Markt. En met succes. De vuurwerkshow trok volgens de politie zo’n 2000 mensen. De show verliep zonder incidenten. De politie-inzet in de stad was vergelijkbaar met vorige jaarwisselingen. Er werden 8 personen aangehouden.
Burgemeester Aptroot reed tot in de ochtend met de politie mee door de stad. : "Het was een feest om zoveel mensen vrolijk op straat te zien. De inzet van vrijwilligers, politie, brandweer, handhaving, andere diensten en ingehuurde beveiligingsbedrijven draagt enorm bij aan die goede sfeer. Het is jammer dat er toch weer mensen zijn die zich niet weten te gedragen. Dat er moet worden opgetreden tegen de overlast die zij veroorzaken. Gelukkig komt die overlast van een steeds kleiner wordende groep mensen. Bij mij overheerst een positief beeld van Zoetermeerders die samen een mooi feest vieren."

Incidenten

Wat betreft incidenten verliep de jaarwisseling in Zoetermeer relatief rustig. De brandweer is in actie gekomen voor in totaal 53 (kleine) branden. De politie kwam 5 keer in actie in verband met een vechtpartij en 34 keer vanwege vuurwerk. Acht personen werden aangehouden. De ambulance rukte uit voor 2 incidenten, een veroorzaakt door vuurwerk en een door overmatig alcoholgebruik.
Hoewel de ziekenhuizen en huisartsenposten in de regio een gemoedelijke jaarwisseling hadden, was er in Zoetermeer een incident met meerdere dronken patiënten. Dit incident is snel opgelost door aanwezige bewaking en politie.

Nieuwjaarsfeest groot succes

Het feest in de nieuwjaarsnacht in SilverDome was een groot succes. 2200 jongeren tussen de 16 en 22 jaar zijn op het feest afgekomen. Dat is een nieuw record. Het feest verliep is goede sfeer zonder incidenten. De bezoekers werden de hele nacht met gratis bussen van en naar de feestlocatie vervoerd.

Vuurwerkvrije zones

Naast de bekende vuurwerkvrije zone rondom de Markt en Stadhuisplein waren voor het eerst dit jaar naar aanleiding van een burgerinitiatief vier buitengebieden als vuurwerkvrije zone aangewezen. In deze gebieden werd door Handhaving toezicht gehouden op het naleven van het vuurwerkverbod. Daarbij deden zich geen bijzonderheden voor.

Voorbereidingen

De gemeente Zoetermeer heeft samen met politie, brandweer, de WAS-teams en vele vrijwilligers de nodige maatregelen genomen om schade rond oud en nieuw te voorkomen. Prullenbakken in de stad en alle parken, containers en parkeerautomaten zijn afgesloten. Brandbaar materiaal is zoveel mogelijk verwijderd. Een aantal Zoetermeerders heeft voor oud en nieuw een waarschuwingsbrief gekregen waarin staat dat zij zich moeten gedragen.

NOS NIEUWS

OMROEP WEST

RTL Nieuws