Aangepast zoeken

vrijdag 25 januari 2019

ANBO: niet zomaar korten op pensioen

ANBO roept het kabinet op zich te bezinnen op de regels voor het korten op pensioenen. ANBO vindt dat het korten op pensioenuitkeringen uit den boze moet zijn als de oorzaak (mede) is gelegen in een te lage premie. Ook vindt ANBO het ronduit belachelijk als de fondsen moeten korten terwijl de dekkingsgraad boven de 100 procent is. Dan is er namelijk genoeg geld in kas.

Alleen Bouw buiten gevarenzone


ANBO reageert hiermee op de vandaag bekend gemaakte dekkingsgraden van de grote pensioenfondsen. Van de vijf grote fondsen (ABP, Zorg en Welzijn, Bouw en de metaalfondsen PME en PMT) bevindt zich alleen Bouw buiten de gevarenzone. Bij de metaalfondsen kan korten al eind dit jaar aan de orde zijn, bij ABP en Zorg en Welzijn eind 2020. De kortingen worden wel over tien jaar uitgesmeerd.

Dekkingsgraad daalt

Bij het ABP, het grootste fonds van Nederland, is in het zogeheten herstelplan goed te zien, hoe te lage premies tot korten kunnen leiden. Alleen al in de jaren 2017 tot en met 2020 haalt de te lage premie-afdracht de dekkingsgraad met 3 procent naar beneden. “Het is de overheid als wetgever die dit toestaat. En het is de overheid als werkgever die zo in 2017 alleen al dik € 3 miljard aan premie-afdracht heeft bespaard”, zegt ANBO-bestuurder Liane den Haan. “En zouden gepensioneerden die niets met dit verhaal te maken hebben vervolgens moeten inleveren?”

Nieuw stelsel

ANBO is overigens niet voor een hogere premie, maar vindt dat de rekenrente voor premie en op de balans dezelfde moet zijn. “En dat is niet de marktrente, want die maakt pensioen onbetaalbaar, maar een prudent verwacht rendement. Ja, daar is wel een nieuw stelsel voor nodig, maar dat willen wij ook. We hebben bovendien een en andermaal aangevoerd dat de huidige regels te rigide zijn”, zegt Den Haan. “Fondsen moet straks korten als er geen 104,5 procent dekkingsgraad is. Dat is niet uit te leggen, dat is onaanvaardbaar voor de miljoenen gepensioneerden die al jaren geen indexatie hebben ontvangen en aan wie de economische hoogtijdagen volledig voorbij zijn gegaan. Dan moet de politiek niet klagen dat het vertrouwen in ons pensioenstelsel tanende is.”

Aan tafel

Den Haan kan de oproep van minister Koolmees onderschrijven dat werkgevers en werknemers weer aan tafel moeten. “Maar de minister zou zelf als eerste in beweging moeten komen om de zaak los te trekken. En als de rekenregels niet worden aangepast in een nieuw stelsel, dan verandert er te weinig. En laten we wel wezen: onze doelgroep kan moeilijk tien jaar wachten tot het weer goed komt.”

NOS NIEUWS

OMROEP WEST

RTL Nieuws