Aangepast zoeken

maandag 10 december 2018

Zieke essen en kastanjebomen in de stad

Zoetermeer kampt momenteel met zieke bomen. Het gaat vooral om de essentaksterfte en de paardenkastanje bloedingsziekte. Beide boomziekten komen veel voor in Nederland en Europa en zijn helaas niet te bestrijden. In Zoetermeer staan ongeveer 4400 essen en 800 geregisterde kastanjebomen. Van de 4400 essen zijn zo'n 300 essen ernstig aangetast. Dat geldt ook voor bijna 300 kastanjebomen. We verwachten dat hierdoor de komende jaren bomenlanen in de stad vervangen moeten worden.

Hoe verder?

Wethouder Jakobien Groeneveld: 'Ik vind het erg vervelend maar helaas kunnen bomen ook ziek worden. Er heersen helaas op dit moment in Nederland meerdere bomenziektes. We doen er alles aan om deze ziektes te bestrijden. De aangetaste bomen worden extra en intensief gecontroleerd. In sommige gevallen halen we er een extern deskundige bij die bekijkt in hoeverre de boom ernstig ziek is. Binnenkort worden er meer ziekteresistente essen geplant in Zoetermeer'.
Als de bomen ernstig ziek zijn, krijgen ze dode takken. Dat kan gevaarlijk zijn, omdat er takken uit de bomen vallen. In dit geval moeten de bomen gekapt worden. Bij herplant is het uitgangspunt dat de bomen zich duurzaam kunnen ontwikkelen en oud kunnen worden.

Essentaksterfte

Essensterfte of essentaksterfte is een relatief nieuwe schimmelziekte in Nederland, die op steeds meer locaties wordt aangetroffen. In korte tijd heeft deze aantasting gezorgd voor massale sterfte van jonge en oude essen. De primaire aantasting kan tak- en stambreuk tot gevolg hebben.

Paardenkastanje bloedingsziekte

De paardenkastanje bloedingsziekte wordt veroorzaakt door een bacterie die via minuscule beschadigingen de boom kan binnendringen. De kastanje is van oudsher een belangrijke boom in Zoetermeer. Bij zwaar aangetaste bomen loopt de conditie sterk terug. Hierdoor sterven zij geleidelijk af en gaan dood. Verzwakte exemplaren worden vaak door zwammen geïnfecteerd, zodat het risico van tak- en stambreuk aanzienlijk toeneemt.

NOS NIEUWS

OMROEP WEST

RTL Nieuws