Aangepast zoeken

dinsdag 11 december 2018

Column: De protesterende Nederlander, een uitstervend ras

Waar is de protesterende Nederlander?

Dat vraag ik me steeds weer af. In Frankrijk en andere landen gaan mensen massaal de straat op om te protesteren tegen maatregelen van de overheid waar het volk het niet mee eens is. In Frankrijk hebben ze nu het fenomeen van de gele hesjes. Ze dwingen de Franse regering op de knieën naar het zich laat aanzien. Maar hoe zit dat nu in Nederland.

In de jaren 80 gingen de Nederlanders massaal de straat op. Massademonstratie in Amsterdam en Den Haag tegen stationering van kernwapens in ons land brachten een miljoen mensen op de been. De eerste Nederlandse massademonstratie tegen de kernbewapening vond plaats op 21 november 1981 op het Museumplein in Amsterdam. Leuzen als ‘raketjes zijn niet netjes’ en ‘ban de bom’ kwamen veelvuldig op de spandoeken van de 400.000 demonstranten voorbij.  Na de demonstratie in Amsterdam volgde in 1983 in Den Haag de grootste demonstratie ooit.  Deze keer verzamelden 550.000 mensen zich om te demonstreren tegen het NAVO dubbelbesluit. Na de demonstratie werd er in 1985 een petitie georganiseerd tegen de plaatsing van kruisraketten met 3.7 miljoen handtekeningen.

Hoe anders is dat nu. Massa protesten tegen de komst van de Euro waren er niet. Het ziekenfonds werd afgeschaft en we kregen de particuliere ziektekosten verzekering met hoge premies en eigen bijdragen. En ieder jaar weer meer betalen. En wie protesteert ertegen? Ziekenhuizen die omvallen, geen of nauwelijks protest. De regering neemt steeds nieuwe maatregelen die de bevolking uitmelken. De btw van 6 naar 9 procent, geen protest. De ouderenzorg die kapot is gemaakt, geen protest. Divident belasting, geen protesten. Grote problemen in de zorg en bij de politie. En af en toe is er een protest zoals bij de leraren samen met de politie en de zorg. Men probeert een vuist te maken, maar het is een uiteindelijk nietszeggende vuist. Ook de vakbonden vergrijzen en kunnen al lang geen vuist meer maken.

Dieren worden in de Oostvaardersplassen massaal afgeschoten en de protesten blijven kleinschalig en het zijn vooral de dierenactivisten die zich laten gelden. De rest van Nederland is vooral verontwaardigd over alle pijnlijke maatregelen en de handelswijze van het kabinet. Politici en vooral de zakkenvullende CEO's van bedrijven komen regelmatig in het nieuws door hun zelfverrijking over de ruggen van werknemers. Maar protesteren, nee.

De Nederlander is verworden tot het schaap dat willoos naar de slacht wordt gedreven. Johan Derksen zei het al, waar zijn de protesten tegen de afslachting van de herten in de Oostvaardersplassen. De Nederlander pikt alles wat er over hem uitgestort wordt. Als de ziektekosten over twee jaar stijgen naar 400 euro en je krijgt steeds minder zorg en steeds langere wachtlijsten gaan we de straat nog niet op. Waar ligt de grens bij de Nederlander voordat hij uit zijn luie stoel komt om zijn stem op het Binnenhof te laten horen. Als hij zijn hele salaris moet inleveren? Als ze je voor dood laten liggen voor de deur van het ziekenhuis? Als we ondergesneeuwd raken door de immigranten? Als een kind op straat opgeblazen wordt door één van de vele granaten die op straat liggen? Of dat een winkelende moeder met kind doodgeschoten wordt tijdens een liquidatie op klaarlichte dag? Waar ligt die grens voordat de Nederlander zegt, nu is het genoeg?

We zijn vooral een land van verontwaardiging zonder protesten. Op het net schreeuwen we moord en brand. We zijn vooral internet protesters geworden. We maken elkaar uit voor vies en lelijk en ieder heeft een mening die hij op facebook etaleert.  Een Nederlandse leeuw zonder tanden. Dat is wat het Nederlandse volk is geworden. En de regering is er blij mee en Rutte lacht alles weg en gaat gewoon verder met het kapot maken van wat vadertje Drees ooit wist op te bouwen. En helemaal niemand in dit land gaat nog echt de straat op voor zijn recht.

Bij de eerste bijeenkomst van de gele hesjes in Nederland waren iets meer als 80 mensen. Dat zegt genoeg over het schaapachtig en volgzaam Nederland

WR

NOS NIEUWS

OMROEP WEST

RTL Nieuws