Aangepast zoeken

dinsdag 9 januari 2018

TERRA EXPOSEERT: Michel Verhoef en Adrie Kweekel Doorleefde seconden


Foto: Annelize van der Helm


De onderwerpen van fotografen Michel Verhoef en Adrie Kweekel zijn uit het leven gegrepen. Zelden gepolijst en veelal rauw en doorleefd, letterlijk maar ook als moment of gedachte. Zij hebben ieder een eigen stijl, die veel overeenkomsten kent. De kunst van het zien en grijpen van beslissende momenten, die paar seconden, is daar een van. Het werk van de fotografen is t/m 25 januari te zien in het TERRATORIUM.

Michel Verhoef
De foto’s van Michel Verhoef laten de overeenkomsten zien in het gedrag van mensen in de gehele wereld. “Het menselijke gebaar is universeel en zeer inspirerend. Wat mij boeit aan de fotografie is het vastleggen van een onbewaakt moment in menselijke gedragingen in het openbare leven. Het materiaal ligt op straat voor het grijpen en je kunt dit het beste registreren met een lens. Mijn stijl wordt vaak gezien als documentair, straatfotografie of straatportretten. Maar er is in veel van mijn beelden ook een crossover naar kunstfotografie.”

“Ik wil meer laten zien dan alleen een schoonheid of een gebeurtenis. Wat ik wil laten zien is een gebaar, een interactie tussen mensen, een bepaalde blik. Soms maak ik ook conceptueel werk als het iets bijzonders is. Het voordeel van zwart-wit is, dat men niet wordt afgeleid door kleur en er meer nadruk is op lijn- en vlakwerking. Deze manier van werken is bij uitstek geschikt voor portretten. Door de bewerking wordt een stijl benadrukt. Het toont de visie van de fotograaf.”

Michel Verhoef is autodidact. “Ik heb door mijn vele jaren lidmaatschap van een Rotterdamse fotoclub (Fotoclub Rotterdam FCR) veel geleerd in de praktijk. Bij TERRA heb ik in juni 2015 een solo-expositie gehad. Recentelijk had ik ook een solo-expositie in een hotel maar deze is door het management verwijderd, omdat het te bedreigend zou zijn voor hun mogelijke clientèle!”

Adrie Kweekel
Fotografie geeft Adrie Kweekel de mogelijkheid om emoties over te brengen en om een unieke situatie vast te leggen die niet meer terug kan komen. “Mijn fotografisch werk, met veelal de mens als onderwerp, is intuïtief, rauw, maar toch zeer verbonden. Wat ik wil bereiken is een portret van iemand hoe ik hem of haar ken of zie, interpreteer of waarneem. Voor mij is een portretfoto ook een foto waar iemand iets van zichzelf laat zien. Dat kan een bekende, maar ook minder bekende kant zijn. Het accent komt te liggen op de ogen en gezichtsuitdrukking.”

“Ik fotografeer mijn onderwerpen het liefst in de openbare ruimte, zoals op straat, in cafés of in hun eigen leefomgeving en bij voorkeur met natuurlijk licht. Ik zet mijn foto’s om in zwart-wit en ben niet bang voor dichtlopend zwart. Zo wil ik de aandacht daar leggen waar ik het wil. Na het omzetten gebruik ik hoofdzakelijk de oude dokatechnieken van doordrukken en tegenhouden, maar dan nu digitaal.”

Adrie Kweekel volgde een opleiding aan de Nederlandse Fotovakschool. “In het verleden liet ik mij onder andere inspireren door foto’s van Anton Corbijn in het muziekblad ‘OOR’. Nu zie ik meer in de stijl van Stephan Vanfleteren.”

De expositie ‘Doorleefde seconden’ is te zien van 6 t/m 25 januari in het TERRATORIUM (geopend van wo t/m zo van 13-17 uur). Adres: Dorpsstraat 12, 2712AK Zoetermeer (toegang gratis).

NOS NIEUWS

OMROEP WEST

RTL Nieuws