Aangepast zoeken

maandag 11 september 2017

Hof van Duivenvoorde feestelijk geopend

Op vrijdag 8 september is de Hof van Duivenvoorde, het bezoekerspaviljoen van landgoed Duivenvoorde te Voorschoten officieel geopend.

Bij deze gelegenheid vertelde fotografe Sacha de Boer over haar 24-uurs verblijf op het 19de-eeuwse Engelse landschapspark van Duivenvoorde en toonde beelden van de  fotoreportage die zij toen maakte. Haar openingshandeling was het openen van het grote luik voor de hoofdentree van de Hof.

Ontvangst met regen was voorzien
Ruim tweehonderd genodigden waren ingegaan op de uitnodiging de opening bij te wonen. Het begin van de herfst kondigde zich aan maar gelukkig was de regen voorzien en konden genodigden onder stoffen pagodetenten een plekje vinden. Annette de Vries, directeur van de Stichting Duivenvoorde, plaatste in haar welkomstspeech de ontwikkeling van Duivenvoorde in het kader van de levensfilosofie van de voormalige bewoners van het kasteel: ‘blijven vernieuwen, toewijding en vertrouwen in de toekomst’. Duivenvoorde staat in de top 100 van rijksmonumenten en geldt als icoon in de landgoederenzone van Zuid-Holland. Zij memoreerde de ontstaansgeschiedenis van het paviljoen - de kroon op het parkherstelplan van landschapsarchitect Michael van Gessel - , dat in de periode 2011-2015 is uitgevoerd. Het gebouw moest voldoen aan de vereiste typologie ‘robuuste schuur’ . Het beweegt mee met de tijden van de dag en straalt een persoonlijk gastvrijheid uit. Ze sprak haar dank uit richting de vele gulle gevers die de bouw hebben mogelijk gemaakt en die zodoende bijdragen aan het draagvlak, de bekendheid en het behoud van Duivenvoorde.

Openingsspeech Sacha de Boer
Sacha de Boer vertelde over haar loopbaan als portretfotografe en wat haar bewoog om met het maken van landschapsfoto’s buiten haar vakgebied te treden. Toen de poorten van Duivenvoorde gesloten waren voelde zij zich als het ware overgeleverd aan het toeval van de omstandigheden en was geïmponeerd door de hoge bomen op het landgoed die in de avondzon hun schaduwen in het veld wierpen. Van het werk van Sacha de Boer is een kaartenset gemaakt. Zij reikte deze uit aan de heer Rik Janssen, gedeputeerde van Zuid Holland en mevrouw Pauline Bouvy-Koene, burgemeester van Voorschoten. Aansluitend kregen zij het woord. De heer Janssen duidde zijn waardering voor het wisselen van de seizoenen, iets wat hij miste tijdens zijn periodes in het buitenland. Hij roemde de rol van vrijwilligers en hun drive om monumenten als Duivenvoorde in stand te houden. Kwaliteit moet hierbij voorop staan, het gaat immers om de besteding van publiek geld. Mevrouw Bouvy legde het verband naar de voelbare historie in Toscane waar zij tijdens haar vakantie verbleef, 800 jaar historie levert verhalen op die het waard zijn te blijven vertellen, om blijvend van te kunnen genieten.

De exploitatie van de Hof van Duivenvoorde
De officiële toost werd uitgebracht door Raymond Talsma en Leon Harinck. Hun motivatie om dit avontuur aan te gaan is gebaseerd op partnerschap, vertrouwen en het elkaar aanvoelen.
Dit ondernemers duo en hun drijvende kracht in het Hof van Duivenvoorde patron cuisinier Vincent Slot hebben hun sporen verdiend in de culinaire catering. De Hof van Duivenvoorde zal een kaart gaan voeren met hedendaagse ambachtelijke gerechten van eerlijke en kwalitatief hoogwaardige regionale oorsprong.

Duivenvoorde ook op zondag open
In de Hof van Duivenvoorde, gelegen in de ommuurde boomgaard nabij het kasteel, kan het publiek vanaf nu terecht voor tickets & info, de landgoed-/museumwinkel en een bezoek aan het restaurant. Het restaurant zal het jaar rond geopend zijn van dinsdag t/m zondag van 10.00-17.30 uur.

Het kasteelmuseum is voortaan ook geopend op zondagmiddag. Er zijn dan rondleidingen om 14.00 uur, 14.30 uur (familierondleiding) en 15.30 uur. De tentoonstelling Seasons op Duivenvoorde is nog te zien tot 29 oktober 2017. Dan sluit het museumseizoen maar zijn er nog wel de Kaarslichtrondleidingen op 2 en 3 november en Duivenvoorde in Kerstsfeer op 16 en 17 december.

NOS NIEUWS

OMROEP WEST

RTL Nieuws