Aangepast zoeken

donderdag 7 september 2017

GECONSUMEERD:Afval inspireert kunstenaars

Inspiratie, schoonheid en verwondering over de maatschappij: het zijn niet de eerste dingen die in je hoofd opkomen wanneer je een blik werpt in de vuilnisbak. Tijdens de expositie ‘GECONSUMEERD’, die van 2 t/m 28 september te zien is in het Terratorium, staan juist deze materialen centraal. Negen Zoetermeerse kunstenaars transformeerden de restanten uit ons dagelijks leven in objecten die het waard zijn om gezien te worden!

Zoveel kunstenaars, zoveel invloeden. Iedere kunstenaar heeft zich op een andere manier laten inspireren door de materie. Sommige kunstenaars richten zich op de potentiële schoonheid van het ‘afval’. Zij onderzochten de mogelijkheden die de vormen en kleuren van de materialen hen bieden om nieuwe objecten te creëren die door de bezoeker als ‘mooi’, ‘interessant’ of ‘kunstzinnig’ kunnen worden ervaren.

Wat dacht je bijvoorbeeld van een hoogglanzend wit object met daarop driedimensionale vormen. Het zou niet misstaan in een vooraanstaand museum. Je zou zeker niet vermoeden dat de vormen bestaan uit huisvuil! En ken je die pluisjes die overblijven in je wasdroger? Een van de kunstenaars verzamelde ze jarenlang, sorteerde ze op kleur en creëerde er een kleurrijk, abstract werk mee.

‘Alles is afval’

Naast de aandacht voor vorm, kleur en schoonheid, werden de kunstenaars ook geconfronteerd met hun eigen relatie met ‘geconsumeerde’ producten. Want wat is nou eigenlijk afval? Wanneer we kijken naar ons eigen leven, de geschiedenis en de natuur, is dan niet alles vergankelijk en uiteindelijk ‘afval’? Of is het juist omgedraaid: zou alles dat geen direct nut meer heeft een oneindige voedingsbodem kunnen zijn voor het nieuwe (leven)?

Deze laatste vraag ligt bovendien in het verlengde van het onderwerp dat in een expositie met afval niet kan worden vermeden: het afvalprobleem. Met bijvoorbeeld een enorme giraf, gevuld met plastic flesjes en een wereldbol en een kleurrijke vis gemaakt van een plastic zak stellen de kunstenaars vooral zichzelf de vraag: hoe gaan we om met de steeds maar groeiende afvalberg en de problemen die hierdoor ontstaan?

‘GECONSUMEERD’ is een inventieve expositie die de bezoekers, jong én oud, laat zien hoe je met een creatieve geest opnieuw waarde kan geven aan ‘waardeloze’ objecten. Deelnemende kunstenaars: Renée du Clou, Sylvia Essenberg, Verolique Jacobse, Loulou Joolen, Usha Ramesh, Eva van Steenbergen, Wolfram Querfurth, Ellen Vermeulen en Vera Zegerman.

De expositie ‘GECONSUMEERD’ is te zien van 2 t/m 28 september in het TERRATORIUM (geopend van wo t/m zo van 13-17 uur). Adres: Dorpsstraat 12, 2712AK Zoetermeer (toegang gratis).

NOS NIEUWS

OMROEP WEST

RTL Nieuws