Aangepast zoeken

donderdag 7 september 2017

CDA: Zorgen over ‘blauwalg-plas’ Noord-Aa blijven

ZOETERMEER – De CDA-gemeenteraadsfractie blijft zich ernstige zorgen maken over de kwaliteit van het zwemwater in de Zoetermeerse Plas. De zwemlocatie heeft al jaren vooral in de zomermaanden te kampen met blauwalg. Ondanks plechtige beloften van het college van burgemeester en wethouders om de blauwalg te bestrijden is veilig en schoon zwemmen er nog steeds niet mogelijk. Het CDA heeft hierover schriftelijke vragen gesteld.

   Flink ziek door blauwalgZwemmers die in aanraking komen met blauwalg kunnen onder meer hoofdpijn, misselijkheid, diarree en koorts krijgen. Sinds 2014 is er nog geen jaar geweest zónder blauwalg in de Zoetermeerse Plas, in de volksmond ook wel het Noord-Aa-strand genoemd. 
   Geluidsgolven verhelpen blauwalg nietEen experiment om de blauwalg met ultrasone geluidsgolven te bestrijden leidt weliswaar tot stankvermindering, maar biedt geen definitieve oplossing. Ook deze zomer gold immers een blauwalg-waarschuwing.
  Geloofwaardigheid‘Toch toont het college zich weer optimistisch over de bestrijding in 2018,’ zegt CDA-fractievoorzitter Ingeborg ter Laak. ‘We hebben het eens op een rijtje gezet: jaar in, jaar uit wordt er door de gemeente verbetering beloofd. Wij vragen ons af of deze zalvende woorden na vier jaar nog wel geloofwaardig zijn.’
   Chronisch zwemwatertekortMaar voor recreatiezwemmers vindt het CDA de blauwalg-problematiek nog vervelender. Ter Laak: ‘Die kunnen tijdens warme dagen buiten geen duik nemen. Want met een gesloten Zoetermeerse Plas en de beperkte openingstijden van zwembad Het Keerpunt is er in de stad een chronisch tekort aan veilig en schoon zwemwater.’ 

NOS NIEUWS

OMROEP WEST

RTL Nieuws