Aangepast zoeken

zondag 13 augustus 2017

Paardenmarkten zijn niet meer van deze tijdHet welzijn van dieren is tijdens paardenmarkten niet altijd goed gewaarborgd. Dat stelt de Partij voor de Dieren naar aanleiding van de onlangs gehouden paardenmarkt in Voorschoten. De paarden en ezels hadden geen schuilmogelijkheden, ze konden niet vrij beschikken over water en ruwvier en zeker één paard was gewond. Er zouden daarom geen vergunningen meer voor dergelijke markten moeten worden verleend.

Eind juli vond in Voorschoten de jaarlijkse paardenmarkt plaats. Kort daarna ontving de fractie van de Partij voor de Dieren in Zuid-Holland signalen dat er tijdens deze markt het nodige mis was met het dierenwelzijn. Naar aanleiding van die informatie heeft de partij een brief met vragen gestuurd naar het gemeentebestuur van Voorschoten. Daarbij zitten ook enkele foto’s die illustreren dat er niet goed wordt omgegaan met de dieren op de markt.

De Partij voor de Dieren wil weten of de gemeente Voorschoten wel een vergunning voor de paardenmarkt heeft afgegeven en zo ja, onder welke voorwaarden dat is gebeurd. Ook vraagt de partij zich af of er wel de hele dag een dierenarts aanwezig was om toezicht te houden op het welzijn van de dieren.

Volgens de informatie die de partij ontving, was er onvoldoende toegangscontrole op de aanvoer van de dieren op de markt. Ook konden de paarden en pony’s niet vrij beschikken over drinkwater en was er mogelijk niet voldoende ruwvoer voor de dieren aanwezig. Verder stonden er dieren tentoongesteld waarbij de staart was gecoupeerd en dat is verboden. Ook stonden er een aantal zeer jonge paarden op de drukke markt, terwijl een drukke en lawaaierige omgeving voor paarden, en zeker voor zeer jonge dieren erg stressvol is.

Uit foto’s die de Partij voor de Dieren kreeg toegestuurd, bleek eveneens dat er zeker één gewond dier op de markt stond. Gewonde dieren horen niet thuis op een paardenmarkt, stelt de partij. De paarden en de ook aanwezige ezels hadden geen beschutting tegen zon en regen. Die dag regende het en zeker de vacht van een ezel kan daar niet tegen. Tenslotte bleek ook dat er paarden met gecoupeerde staarten op de markt stonden, wat in strijd is met de wet.

Met het oog op alle geconstateerde misstanden vraagt de Partij voor de Dieren de gemeente Voorschoten daarom in de toekomst geen vergunning meer te verlenen voor de paardenmarkt. En als de markt toch wordt gehouden, op zijn minst de voorwaarden aan te scherpen en te zorgen voor beter toezicht op en handhaving van het dierenwelzijn.

Carla van Viegen, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren in de Provinciale Staten van Zuid-Holland: ‘Paardenmarkten zijn eigenlijk niet meer van deze tijd. Paardeneigenaren krijgen geld van de organisatoren om met hun dier naar de paardenmarkt te komen, enkel ter vermaak voor mensen. Het kan wel een traditie zijn, maar tradities houden op waar dierenleed begint’.

NOS NIEUWS

OMROEP WEST

RTL Nieuws