Aangepast zoeken

dinsdag 22 augustus 2017

Liggers voor viaduct over A12 succesvol ingehesen

Zaterdag 19 augustus werden onder veel belangstelling 31 liggers van 61 meter met een totaal gewicht van 5,5 miljoen kilo over de A12 gehesen. Met de liggers is een groot deel van de basis van het viaduct voor het toekomstige station Lansingerland-Zoetermeer gereed. De complexe operatie, waarvoor de A12 tussen Bleiswijk en Zoetermeer het hele weekend werd afgesloten, verliep voorspoedig.

'In de afgelopen maanden zijn de liggers al vanuit Koudekerk aan den Rijn naar het opslagterrein in Lansingerland gebracht. Dit weekend konden ze daarom achter elkaar de A12 op worden gereden en door de twee bouwkranen worden ingehesen', vertelt projectmanager Dennis Dierikx. 'Een afsluiting van de A12 is niet zomaar geregeld en brengt veel overlast voor automobilisten mee. Belangrijk was dan ook dat we dit weekend alle liggers op de juiste plek kregen.'

Ondanks de soms zeer slechte weersomstandigheden - veel wind en regen in de nacht van vrijdag op zaterdag - verliepen de werkzaamheden zeer voorspoedig. Dennis Dierikx: 'Zaterdag om 16.00 uur lag de laatste ligger op haar plek, ruim voor op schema. Zondag werd gebruikt om hekwerken aan te brengen en ervoor te zorgen dat de brug een veilige werkplek is. Hiermee is een mooie mijlpaal voor het project bereikt. Mede door de goede samenwerking met hoofdaannemer VOBI, Rijkswaterstaat en andere betrokken partijen.'

In het weekend van 25 en 26 november a.s. wordt het spoor ten zuiden van de A12 overbrugd. Treinverkeer tussen Gouda en Den Haag is dan niet mogelijk. Onder dit deel van het viaduct krijgt station Lansingerland-Zoetermeer zijn plek. Eind van het jaar wordt aan het brugdeel ten noorden van de A12 gebouwd.

Veel belangstelling bij uitzichtpunt

Om belangstellenden goed zicht te geven op de plaatsing van de liggers, werd op zaterdag jl. het uitzichtpunt aan de Zoetermeerselaan/Prismalaan West opengesteld. Zo'n 1.000 bezoekers - jong en oud - kwamen op de werkzaamheden af.

NOS NIEUWS

OMROEP WEST

RTL Nieuws