Aangepast zoeken

donderdag 20 juli 2017

Werkloosheidscijfers juni: om moedeloos van te worden

Het CBS publiceert vandaag de werkloosheidscijfers van de afgelopen maand. De trend van de achterliggende maand is ook in juni van toepassing; de totale werkloosheid daalt maar de werkzoekende 45-plusser blijft ver achter bij het gemiddelde beeld.

"Het percentage werkzoekende 45-plussers was in juni met 4,7% zelfs hoger dan in 2011", zegt Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO. "Het is om moedeloos van te worden. Werkgevers moeten bij vacatures op zoek gaan naar talent, kennis en ervaring. En die mix kunnen ze vooral bij de 45-plusser vinden."

Tegendeel is waar

Toch is de werkloosheid onder oudere werknemers al jaren hoger dan die van jongere werknemers. Ook is de baanzoekduur fors hoger. ANBO zoekt de oorzaak vooral in beeldvorming. Den Haan: "Werkgevers hebben nog steeds vooroordelen over deze groep werknemers. Dat ze niet flexibel zouden zijn of vaker ziek dan jongere werknemers. Het tegendeel is waar."

ANBO blijft aandacht vragen voor werkzoekende 45-plussers, zowel bij de politiek als bij werkgevers. Het nieuwe kabinet moet echt met een structurele aanpak van deze problematiek komen.

Open vizier


Den Haan: "De overheid moet meer zijn best doen om de vooroordelen die werkgevers hebben te bestrijden. Daar moeten gerichte campagnes voor komen. Daarnaast moet de overheid het gesprek aangaan met werkgevers. Pas als de werkgevers met open vizier op zoek gaan naar kandidaten én kijken naar iemands kwaliteiten, in plaats van leeftijd, kan er écht iets veranderen."

NOS NIEUWS

OMROEP WEST

RTL Nieuws