Aangepast zoeken

maandag 10 juli 2017

Stompwijkse paardendagen 2017-21 tot en met 24 juli

Vanaf maandag 17 juli 19.00 uur zal het terrein achter de Laurentiuskerk weer bruisen van enthousiaste bestuursleden en vele vrijwilligers die samenbouwen aan de 108ste editie van de Stompwijkse paardendagen. Het is al jaren een groot evenement georganiseerd rondom de paardensport en een begrip in de regio van het Groene Hart. Kenmerkend voor deze dagen zijn de gezelligheid en ontspannen sfeer voor jong en oud.
Kortebaandraverij Stompwijk behoort sinds 2014 tot het Nationale Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland, een lijst van erkende, waardevol geachte Nederlandse tradities. Tradities behouden maar ook met de tijd meegaan is niet altijd makkelijk. Harddraverij “Nooit Gedacht’’ lijkt er een aardig evenwicht in te hebben gevonden.
De traditionele optocht met fanfare, ruiters, aangespannen rijtuigen en bereden politie opent officieel de paardendagen op vrijdag 21 juli om 18.30.
Terug van weg geweest op veler verzoek is het aloude folkloristische ringsteken na aankomst op het feestterrein weer in ere hersteld. Aansluitend muziek in de feesttent onder leiding van Jan Groeneweg.
Voor de zaterdag lijkt een nieuwe traditie te zijn geboren op de Stompwijkse Paardendagen. Vanwege groot succes wordt voor de derde keer de Stompwijkse Landleven Fair georganiseerd.
Op de Fair willen we de gelegenheid bieden om alles wat met land- en tuinbouw of hand/eigen gemaakte producten te maken heeft te promoten en te verkopen. De sfeer van het platteland willen we hierbij vooropstellen. Voor jong en oud is er wat te zien, proeven of kopen. Voor de kleintjes is er dit jaar een kinderdorp met springkussens, skelters en een ballonnenclown.
De uit de luiers gegroeide kinderen kunnen genieten van- en meedansen met een aantal optredens van de” Sweetwood Country Dansers”.
Gelijktijdig met de fair zal op het daarnaast gelegen veld om 14.00 uur het door de Blesruiters georganiseerde klassieke springconcours worden gereden. De ponyruiters strijden om de ‘Helden van Nooit Gedacht ’Wisseltrofee. Die dit jaar in het teken staat van ons ontvallen ras-bestuurder Piet Oliehoek. Ook dit jaar weer: ‘Speel je spel’ Hierbij moet een deelnemer binnen een minuut zoveel mogelijk punten bij elkaar rijden.
Ook liefhebbers van andere bezigheden zullen ruimschoots aan hun trekken komen want het programma biedt genoeg ruimte. Kinderen kunnen ze zich naar hartenlust uitleven op de kermis. Er zijn genoeg attracties waar de kleintjes onder ons zich uitstekend kunnen vermaken.
Nieuw is de’ Twin Rodeo’ voor de grote feesttent staan om 18.00 uur twee mechanische rodeostieren opgesteld. Wie blijft het langst op de ongetemde Stier zitten?! Gestart wordt in twee leeftijdscategorieën. Van 10 tot en met 15 jaar en 16 jaar en ouder. Vanaf 19.00 treedt er in de feesttent een echte Karaoke band op en spelen alle verzoeknummers die je altijd al wilde zingen.
Zondag blijft onveranderd de dag van de Nationale ponyrennen. Al weer 48 jaar een grote publiekstrekker en een vast onderdeel op de paardendagen. De toegang is gratis en het is altijd een prachtige dag om de banden met familie en vrienden weer eens flink aan te halen.
De show tussen de rennen wordt deze keer verzorgd door het Dutch Vaulting Show Team.
Na de ponyrennen neemt de Leidse band “LOS” het heft in handen. Deze Nederlandstalig coverband betekend een avond lang meezingen, springen, sjansen en dansen met de allergrootste Nederlandstalige hits.
Het absolute hoogtepunt van de Stompwijkse Paardendagen blijft toch altijd de kortebaandraverij waar het allemaal mee begonnen is. Onze grasbaan (de enige kortebaan op gras in Nederland) is erg geliefd bij trainers, pikeurs en publiek en we verwachten dan ook dat de toppers van vorig jaar weer staan te popelen om het heilige gras van Stompwijk weer onder de benen te voelen. Vorig jaar werd er maar liefst 23 wildcards aangevraagd om er maar zeker van te zijn om op Stompwijk te kunnen lopen. Daarom heeft Stompwijk dan ook dispensatie aangevraagd om met 28 paarden te starten in plaats van 24 zoals op de meeste kortebanen.
Zodoende wordt de kortebaan om exact 13.30 gestart ongeacht hoeveel spelers er nog voor de kassa staan dus iedereen moet echt op tijd zijn! De totalisator is vanaf 12.00 geopend zodat er ruimschoots tijd is om een gokje te wagen.

Een verandering ten opzichte van andere jaren is dat de prijsuitreiking na afloop van de koers zal plaatsvinden in de VIP-tent op het feestterrein. We hopen dat op deze manier het unieke feestgevoel en met natuurlijk het afsluitende vuurwerk tot in de laatste uurtjes wordt vastgehouden!

NOS NIEUWS

OMROEP WEST

RTL Nieuws