Aangepast zoeken

maandag 3 juli 2017

Bijenlandschap-event groot succes

(foto:Roland Wichser)

Een groeiend bloeiend bijenlandschap in de regio
Afgelopen woensdag 28 juni heeft vond weer het grote jaarlijkse Bijenlandschap-event plaats, bij Heineken. Met zo’n 150 aanwezigen van zeer divers pluimage was de netwerkbijeenkomst een groot succes. Onder leiding van dagvoorzitter Koos Biesmeijer, wetenschappelijk directeur van Naturalis, passeerde een groot aantal projecten de revue, van boerenlinten en buurtinitiatieven tot bloeiende bedrijventerreinen, bijenrotondes en bloemrijke bermen langs de wegen van Provincie en gemeenten. Het Bijenlandschap heeft laten zien er heel veel energie zit in het steeds uitdijende netwerk van partijen die werken aan een steeds groeiend netwerk van bloemrijke linten en gebieden.
Ambities en praktijk
Gedurende het plenaire programma vertelde Jan Kempers, duurzaamheidsmanager van gastheer Heineken, dat de inspirerende samenwerking in Groene Cirkels en in het Bijenlandschap hen heel wat oplevert: innoverende duurzame projecten, een mooie kleurrijke omgeving voor omwonenden en personeel, en heel veel goodwill. Theo van Leeuwen vertelde namens de boeren in de regio dat ook zij met 42 deelnemers werken aan bloemrijke linten over boerenland. Voor hen is het belangrijk voor een gezonde bodem, voor bestuiving en voor plaagbestrijding. Mede-founding father van Groene Cirkels, Menko Wiersema van de provincie Zuid-Holland nam het publiek mee in het groeiende bloeiende Bijenlandschap, zowel in aantal partners als in oppervlakte bloemrijk landschap en regio (via de PostcodeLoterij nu zelfs landelijks navolging), en in de ambitie samen een bijenlandschap te maken waarin de bestuiving voor wilde flora en voor onze voedselgewassen gewaarborgd is, nu en in de toekomst. Bijenexpert Menno Reemer van EIS Kenniscentrum Insecten testte de bijenkennis met een quiz. Zo werd bijvoorbeeld duidelijk dat er in Zuid-Holland maar liefst 222 bijensoorten voorkomen.
De tweede helft van de middag was een interactief programma met verschillende activiteiten, zoals excursies naar de bloemrijke linten over boerenland en over het Heinekenterrein, een workshop bijen herkennen, een bijenhotel maken of macrofotografie. Onder andere met het spel Lunch met Bij-smaakspel van Naturalis, presentaties over “Hoe maak je Bijenlandschap” van Wageningen Universiteit en het Archeon, bleek dat veel kennis aanwezig is en dat kennisdeling ook de kracht van het netwerk is.
Fotowedstrijd Bijenlandschap
Tijdens de bijeenkomst was ook de prijsuitreiking van de fotowedstrijd Bijenlandschap. Er werden 212 foto’s ingestuurd. De jury bestaande uit natuurfotograaf Joost Bouwmeester, Menno Reemer en wethouders Ton de Gans van Zoeterwoude en Robin Paalvast van Zoetermeer, heeft de drie mooiste foto’s geselecteerd (ze zijn te vinden op www.bijenlandschap.nl). Robin Paalvast reikte de prijzen uit. De eerste prijs, een groot bijenhotel, was voor Anita de Bok met een prachtige foto van het voorjaar: een bij op een krokus.
Groene Cirkels Bijenlandschap
In de regio werken inwoners, boeren, imkers, overheid, inwoners, wetenschap, Naturalis en bedrijven als Heineken en AkzoNobel in de Groene Cirkels Bijenlandschap samen aan een netwerk van bloemrijke verbindingen en nestgelegenheid voor bestuivers. Als je weet dat 80% van onze voedselgewassen afhankelijk is van bestuiving, dan begrijp je dat het nodig is de wilde bijen en hommels te helpen. Want: zonder bij geen aardbei, pompoen of koffie.
Helpen is niet moeilijk. U vindt op www.bijenlandschap.nl informatie over welke bloemen echte bijenlokkers zijn, en hoe u kunt zorgen voor nestgelegenheid. Ook vindt u er een agenda vol leuke bijenactiviteiten in de regio: natuurwandelingen, workshops bijenhotels maken, bloemen- of insectenexcursies, lezingen, open dagen, etc.
De Groene Cirkel Bijenlandschap is voortgekomen uit Groene Cirkels, het samenwerkingsverband van Heineken, provincie Zuid-Holland, Wageningen Environmental Research, Naturalis en Hoogheemraadschap van Rijnland, gericht op een klimaatneutrale Heineken-brouwerij, een duurzame economie en een aangename leefomgeving in de regio Zoeterwoude. Kijk voor meer informatie op www.bijenlandschap.nl.


NOS NIEUWS

OMROEP WEST

RTL Nieuws