Aangepast zoeken

maandag 5 juni 2017

TOUR DE ROTTERDAM OP 24 JUNI DOOR HET GROENE HART

Op 24 juni stappen weer duizenden Nederlanders op de fiets. De zevende editie van de Erasmus MC Tour de Rotterdam voert hen door de mooiste stukjes Holland. De opbrengst komt ten goede aan het onderzoek naar Multiple Sclerose (MS) van prof. dr. Rogier Hintzen.

De Erasmus MC Tour de Rotterdam is geen wedstrijd maar een schitterende fietsdag, waaraan iedereen kan deelnemen. Fietsliefhebbers hebben de keuze uit diverse ritten: de pelotonstocht voor amateur-wielrenners, de vrije toertochten en de recreatietochten. De lengte varieert van 25 tot 135 kilometer.

Vrije toertochten
De drie vrije toertochten doorkruisen dit jaar het prachtige Groene Hart van Holland. Vanuit Rotterdam-Zuid wordt de koers noordwaarts gekozen. Via de Rottemeren fietsen de deelnemers langs de rand van Zoetermeer om onder meer Waddinxveen, de Reeuwijkse Plassen, Driebruggen en Hazerswoude aan te doen. Veel water en groen dus, met een goed verzorgde catering op de pauzeplaatsen. Langs de Hollandsche IJssel rijden de fietsers terug naar Rotterdam, langs de trotse Kuip, waar op het Topsportcentrum een warme ontvangst en een klein feestje wachten.

De strijd tegen MS
MS is een ontstekingsziekte van de hersenen en het ruggenmerg. Het is één van de belangrijkste oorzaken van invaliditeit bij jongvolwassenen in Nederland. Ongeveer 20.000 mensen in ons land lijden aan deze onvoorspelbare – en soms onderschatte - ziekte. In het Erasmus MC wordt onderzoek verricht om de ziekte beter te kunnen doorgronden en behandelen. Deelnemers aan de Tour de Rotterdam dragen bij aan het onderzoek.

Informatie en deelname
De Tour vindt plaats op zaterdag 24 juni 2017. De routes, de catering, het goede doel en foto’s zijn vindbaar op www.erasmusmctourderotterdam.nl. Contactpersoon is Cindy Klinge, bereikbaar via c.klinge@erasmusmc.nl of 010-703 01 99.  


De opbrengst gaat dit jaar naar het onderzoek van prof. dr. Hintzen naar Multiple Sclerose, oftewel MS. Deze onvoorspelbare ziekte treft jong en oud, in Nederland lijden al 20.000 mensen aan MS. Om de oorzaken van de ziekte te leren kennen en een goede behandeling mogelijk te maken is veel onderzoek nodig. Daar draagt u allen aan bij. Als tourmanager bedank ik de vele mensen voor hun oprechte betrokkenheid en enorme support: de vrijwilligers, sponsors, ambassadeurs, politici, artsen en natuurlijk de deelnemers. Laten we hopen op een prachtige fietsdag en een mooie bijdrage aan de strijd tegen MS.


Op 24 juni is het jaarlijkse fietsevent Erasmus MC Tour de Rotterdam. Met een pelotonstocht en individuele toertochten (variërend van 25 tot 135 km) zamelen we geld in voor het onderzoek aan het Erasmus MC naar de ziekte Multiple Sclerose (MS).

Prachtige ritten voor zowel getrainde wielrenners als recreanten. De vrije toertochten voeren door het Groene Hart van Holland.

VRIJE TOERTOCHTEN: HET GROENE HART VAN HOLLAND

Rotterdam, stad van stenen en glas. Bouwen, dat kúnnen we in ‘010’. Maar Rotterdam heeft veel meer te bieden dan haar beroemde architectuur. Ook qua natuur! En daarvan geniet u volop in de vrije toertochten. Die fietst u lekker in het eigen tempo, met familie of vrienden om u heen.

Over de Nieuwe Maas koersen we noordwaarts, helemaal rondom de Kralingse Plas. Dan zoeken we het riviertje de Rotte op, naamgever van de stad en decor van de (in 2028 misschien wel Olympische) roeibaan. U begrijpt het al, water is het thema van dit jaar.

Bij Moerkapelle splitsen de routes. De 85km-tocht kiest voor dijkdorp Waddinxveen en de Reeuwijkse Plassen. Over smalle weggetjes tussen de dertien plassen door bereiken we de pauzeplaats in Driebruggen. De 105- en de 135km-tocht gaan nog wat dieper het Groene Hart van Holland in. Hazerswoude, Alphen en het Gouwekanaal doen zij beide aan, daarna volgen de routes hun eigen weg. De 105 volgt de Oude Rijn richting Zwammerdam-Bodegraven om midden tussen de Reeuwijkse Plassen aansluiting bij de 85 te vinden. De 135 maakt de lus nog wat groter. Langs de Zegerplas fietsen we door de veengebieden van Aarlanderveen om bij Zwammerdam de kronkelweg langs de Meije te volgen. We zeiden het al: het wordt een waterrijk dagje uit!

Vanaf de pauzeplaats in Driebruggen volgen alle vrije toertochten weer dezelfde route. We volgen de Hollandse IJssel langs Haastrecht, Goejanverwellesluis (wie kent de historie nog?) en Gouda. Na de groene Krimpenerwaard, mag u – oké, nog één keer de Van Brienenoordbrug over – heerlijk bijkomen op de finishplek, die we dit jaar extra gezellig hebben gemaakt.

VRIJE TOERTOCHT (85 KM): veengebieden en waterplassen 
Om de Kralingse Plas heen en langs de afgedamde veenrivier de Rotte zetten we koers naar Waddinxveen. Ooit een dijkdorp in het veen, nu een kleine stad tussen de weilanden. Dwars door de Reeuwijkse Plassen bereiken we de pauzeplaats in Driebruggen. De terugweg loopt parallel aan de slingerende Hollandsche IJssel en door de prachtige Krimpenerwaard. Door het rustieke Loetbos fietsen we terug naar het Topsportcentrum, waar ons een warm onthaal wacht. 
NB: het is mogelijk om de 85km-tocht in groepsverband rijden. Twee voorrijders en twee achterrijders begeleiden een groep van maximaal 25 fietsers. Het tempo ligt tussen de 25 en 28 km/u.
VRIJE TOERTOCHT (105 KM): rustieke watertjes en groen boerenland 
Rotterdam bestaat voor meer dan een derde uit water en ook de omgeving is bepaald niet droog. De Kralingse Plas, de Oude Rijn, de Reeuwijkse Plassen, de Gouwe en de Hollandsche IJssel. We gaan het allemaal meemaken. Maar ook veel groen: weilanden, veengebieden en aan het begin én aan het eind een mooi bos. De 105km-toertocht staat garant voor een gezonde inspanning en een magnifieke omgeving. En uiteraard voor een warm onthaal en een goed glas als we weer terug zijn op het Topsportcentrum in Rotterdam.
VRIJE TOERTOCHT (135 KM): onbekende riviertjes en kronkelwegen 

De langste toertocht van dit jaar heeft veel moois te bieden. Decor is het Groene Hart van Holland. Schitterende riviertjes, gek genoeg bij veel mensen onbekend, liggen op de route: de Oude Rijn, de Gouwe, de Meije bijvoorbeeld. Maar ook weidse landerijen en schilderachtige boerderijtjes staan op de affiche. ’s Ochtends gaan we noordwaarts richting Waddinxveen en de Reeuwijkse Plassen. Via de kronkelweggetjes door de veengebieden bij Zwammerdam en langs de Meije met de vele rustieke boerderijtjes bereiken we de pauzeplek in Driebruggen. Door de Krimpenerwaard fietsen we terug naar Rotterdam. Daar wachten ons een goed glas en een boel gezelligheid.

NOS NIEUWS

OMROEP WEST

RTL Nieuws