Aangepast zoeken

zaterdag 17 juni 2017

Premier Rutte ontvangt 100-jarige Leidse WOII-veteraan tijdens Veteranendag in Den Haag

Zaterdag 24 juni is de Nederlandse Veteranendag in Den Haag in aanwezigheid van Z.M. de Koning Willem-Alexander, minister-president Rutte en minister Hennis Plasschaert. Leidse veteraan Paul Moerman is eregast.

Premier Rutte ontvangt 100-jarige WOII-veteraan Paul Moerman
Tijdens de Nederlandse Veteranendag op 24 juni wordt de heer Moerman ontvangen door premier Rutte in het Torentje. De WOII-veteraan is al jaren een bekende gast. De 100-jarige Leidenaar vocht bij de Slag om het vliegveld Ypenburg, op 10 mei 1940. Gedurende de gevechten vielen 98 Nederlandse militaire slachtoffers. Tijdens de jaarlijkse dodenherdenking op Ypenburg draagt hij nog steeds het karakteristieke vooroorlogse kepie op zijn hoofd. Ook eert hij zijn gevallen kameraden door hun namen op zijn borst te dragen. Na de oorlog begon meneer Moerman als beëdigd makelaar, zijn grote passie. Hij heeft dit werkzestig jaar lang gedaan.

Meneer Moerman verkeert nog in goede gezondheid. Hij speelt dit jaar ook een hoofdrol in de tv-commercial van de Nederlandse Veteranendag. In de commercial zijn veteranen van alle generaties terug te zien. 

Senior veteranen
Tijdens Veteranendag 2017 wordt speciaal stilgestaan bij de oudste generatie veteranen van tachtig jaar en ouder. Zij hebben zich o.a. ingezet tijdens de Tweede Wereldoorlog en de nasleep daarvan. Meneer Buchel Van Steenbergen (96) bijvoorbeeld uit Waalre werd in 1942 krijgsgevangen genomen door de Japanners en was in Nagasaki toen daar de atoombom viel. Paul Moerman (100) uit Leiden vocht in 1940 mee in de Slag om Ypenburg. Om deze generatie veteranen in het zonnetje te zetten, is een tiental van hen speciale gast op Veteranendag. Ze worden o.a. ontvangen door de premier, krijgen een mooie plaats in de Ridderzaal en rijden vooraan mee in het defilé.

Programma
Nederlandse Veteranendag wordt op 24 juni geopend met een ceremonie voor genodigden in de Ridderzaal in bijzijn van Z.M. de Koning Willem-Alexander, minister-president Rutte en minister Hennis Plasschaert. Daarin staan verhalen van veteranen centraal, waaronder dat van de eerste vrouwelijke F-16 piloot Manja en de Afghaans-Nederlandse Afghanistan-veteraan Ahmad. Op het Binnenhof vindt aansluitend een medaille-uitreiking plaats: 4 bijzondere onderscheidingen, 1 ereteken thuisfront en 60 herinneringsmedailles aan veteranen net terug van missie. Aan het defilé voor de koning door de Haagse binnenstad doen bijna 4000 veteranen mee, 16 orkesten, pakpaarden, speurhonden en 32 militaire voertuigen, waaronder een imposante Pantserhouwitzer. Gedurende de hele dag is er een afwisselend programma op het Malieveld voor jong en oud met militaire voertuigen, F16-simulator, klimtoren, hindernisbaan, informatiemarkt en een cultureel programma in het Plazatheater. Daarin muziek van de zingende veteraan Dennis Kroon en een lezing van Militaire Willemsorde drager majoor Marco Kroon. Op het grote podium treedt het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht op met Berget Lewis.

Nationaal Comité Veteranendag
Nederland telt ruim 115.000 veteranen. Het Nationaal Comité Veteranendag streeft naar meer maatschappelijke erkenning en waardering voor veteranen en geeft een gezicht aan alle mannen en vrouwen, jong en oud die veteraan zijn. Van Tweede Wereldoorlog-veteranen tot en met militairen ingezet bij de vredesmissies van nu in Afghanistan en Mali. Voor hen organiseert het Nationaal Comité Veteranendag jaarlijks de Nederlandse Veteranendag in Den Haag.


Dit jaar is er tijdens Veteranendag speciale aandacht voor de oudste generatie veteranen, de humanitaire missie Provide Comfort, de winnaars van de Vlogwedstrijd en de adoptie van de Witte Anjer als symbool voor erkenning en waardering van Nederlandse veteranen.

NOS NIEUWS

OMROEP WEST

RTL Nieuws