Aangepast zoeken

zondag 4 juni 2017

Inwoners krijgen een stem bij Zoetermeer Vooruit

Via een speciaal door studenten van het ID College ontwikkelde website en app, krijgen leden van de lokale politieke partij Zoetermeer Vooruit de mogelijkheid hun mening te geven over zaken die in de stad spelen en die in de gemeenteraad ter discussie staan of ter besluitvorming voorliggen. Vrij laagdrempelig, via smartphone, tablet of pc.

Op de vraag waarom voor een applicatie is gekozen antwoord fractievoorzitter en gemeenteraadslid Juliette Meurs-Troch: “Wij zijn volksvertegenwoordigers. Alle Zoetermeerders mogen er vanuit gaan dat we voor hun belangen op zullen komen. Dat we met gezond verstand en creativiteit oplossingen zoeken voor de uitdagingen waar we in een grote stad als Zoetermeer tegenaan lopen. Daarbij  de mening en belangen van de inwoners als uitgangspunt nemend. Hoe mooi is het dan als de inwoners rechtstreeks hun mening aan ons mee kunnen geven. De applicatie maakt dit mogelijk. Een geweldige kans voor ons als lokale partij, voor de Zoetermeerders én voor de studenten die dit hebben gerealiseerd. Gewoon, omdat het anders kan!”

Op 24 februari was het eerste contact met de docenten van de opleiding Applicatie- en Media-ontwikkelaar van het ID College over de (on)mogelijkheden om een website met applicatie door de studenten te laten ontwikkelen. Twee teams gingen er mee aan de slag. Daarna was er wekelijks afstemming over de stand van zaken en voortgang. Middels scrum-brainstormsessies is gekomen tot een veilig en goed product. Inwoners kunnen zich aanmelden als lid van de partij en krijgen vervolgens een inlogcode waarmee de applicatie kan worden geopend en enquêtes kunnen worden ingevuld.  “Omdat ik zelf freelance docent ben aan de Haagse Hogeschool bij de faculteit IT en Design en daarnaast ook SEBO-ondernemer ben, lag het voor mij voor de hand om de hulp van studenten in te roepen. Een win-win-win-situatie: zij werkervaring en een uitdaging met een duidelijke relatie tot hun opleiding, de inwoners van Zoetermeer de mogelijkheid om hun mening mee te geven in de gemeenteraad en wij een website en app”, aldus Juliette Meurs.


Na weken van bouwen, proberen, afstemmen en aanpassen was het geheel op 31 mei gereed om daadwerkelijk online te zetten. “Voor Zoetermeer is dit echt een stap Vooruit. Veel politieke partijen zeggen naar hun achterban te luisteren maar bij ons krijgt men een echte inbreng. Als wij in de raadzaal anders besluiten dan de meerderheid van onze steunleden heeft aangegeven, dan hebben we echt iets uit te leggen”.

NOS NIEUWS

OMROEP WEST

RTL Nieuws