Aangepast zoeken

zaterdag 24 juni 2017

13e Nederlandse Veteranendag van start

Vandaag wordt in aanwezigheid van Z.M. Koning Willem-Alexander, minister-president Rutte en minister Hennis Plasschaert in Den Haag de dertiende editie van de Nederlandse Veteranendag gevierd. Den Haag is het toneel van een gevarieerd en feestelijk programma voor veteranen en publiek. Er is speciale aandacht voor de oudste generatie veteranen, de humanitaire missie Provide Comfort, de winnaars van de Vlogwedstrijd en de adoptie van de Witte Anjer als symbool voor erkenning en waardering van Nederlandse veteranen.
 
Ceremonie Ridderzaal
Veteranendag wordt geopend met een ceremonie in de Ridderzaal, waarbij Z.M. Koning Willem-Alexander, minister-president Rutte en minister Hennis Plasschaert aanwezig zijn. Daarin staan verhalen van veteranen centraal, waaronder dat van de eerste vrouwelijke F-16 piloot Manja Blok.  Manja kwam via een advertentie in de Tv-Gids terecht bij de Luchtmacht. Op haar 23e begon ze met een opleiding en voor ze het wist, werd Manja de eerste operationele F16 pilote ter wereld. Ze speelde een sleutelrol in de NAVO-missie in voormalig Joegoslavië in de jaren negentig, als uitvoerder van het bombardementenoffensief. De ceremonie wordt geleid door ceremoniemeester Martijn Smits. In 2008 kreeg Martijn een dapperheidsonderscheiding voor zijn moedige optreden in een vuurgevecht tijdens zijn missie in Uruzgan. De ceremonie is live te volgen via de Veteranendag website en Facebook-pagina.
 
Medaille-uitreiking Binnenhof
De Ridderzaalceremonie wordt gevolgd door een medaille-uitreiking op het Binnenhof. Hierbij wordt een aantal speciale medailles uitgereikt. Jan Tameris (98) is een Meidagen-veteraan, en krijgt een Mobilisatie-Oorlogskruis opgespeld door minister Hennis Plasschaert. Veteraan Wijnand van Ree werd in Libanon gevangengenomen door de PLO. Van de Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht ontvangt hij de Draaginsigne Gewonden. Christiaan Peters ging in 1959 naar Nieuw-Guinea en ontvangt vandaag het Nieuw-Guinea Herinneringskruis uit handen van de Commandant Strijdkrachten, generaal Middendorp. Ook wordt Rob Severs vandaag benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau met de zwaarden. Hij verloor in 2009 op uitzending in Afghanistan een been door een bermbom en redde in 2015 iemand van de verdrinkingsdood. Na de uitreiking bieden Jannick, Moos, Jessica en Senna van basisschool de Markenburg uit Geervliet, samen met hun klas, de winnende vlog van de Vlogwedstrijd Veteranendag aan de Koning aan.
 
Defilé en vliegshow
Aan het begin van de middag neemt de Koning onder toeziend oog van duizenden toeschouwers het nationaal defilé af waarin ruim 5000 veteranen meelopen, vergezeld door muziekfanfares en (historische) militaire voertuigen. Tijdens het defilé vliegt een aantal (historische) vliegtuigen over.
 
Programma Malieveld
Gedurende de hele dag zijn er feestelijkheden, optredens en activiteiten op het Malieveld. Deze zijn voor iedereen toegankelijk. Er is een Activity Parc met onder meer klimtoren en hindernisbaan, een informatiemarkt, een tentoonstelling van (historische) militaire voertuigen. In de middag zijn er optredens van veteraan en zanger Dennis Kroon, en het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht op met Berget Lewis. Ook is er een lezing van Militaire Willemsorde drager majoor Marco Kroon.
 

Programma globaal:
 
09:00 uur                Festivalterrein Malieveld open voor iedereen. Met o.a. ontmoetingsplekken voor veteranen, militaire voertuigen, boeken en kunst van veteranen, F16-simulator, informatiemarkt en Kids Corner met o.a. klimtoren en hindernisbaan.
09.15 uur                 Aubade aan veteranen. Door Fanfare Bereden Wapens. Tussen CS Den Haag en Malieveld
10:15 uur                 Ceremonie in Ridderzaal voor genodigden met o.a. Z.K.H. Willem-Alexander, minister-president Rutte en minister Hennis Plasschaert, het verhaal van de eerste vrouwelijke F-16 piloot en een Afghaans-Nederlandse Afghanistan-veteraan, ensemble Orkest Koninklijke Luchtmacht, winnaar vlogwedstrijd en drager Militaire Willems-Orde. Ook te zien in het Plazatheater Malieveld.

11: 25 uur                 Ceremonie op het Binnenhof voor genodigden. Uitreiking 4 bijzondere onderscheidingen, 1 thuisfront ereteken en 60 herinneringsmedailles aan
veteranen net terug van missie. Na afloop vertoning mooiste inzending vlogwedstrijd aan Z.M. Koning Willem-Alexander door leerlingen O.B.S. de Markenburg Geervliet.

12.00 uur                  Aankomst veteranen motorrijders op Malieveld
13:15 uur                  Start defilé door Haagse binnenstad en fly-past
14:30 uur                  Start optredens hoofdpodium Malieveld met the Saxman, Berget Lewis en het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht
17.30 uur                  Einde programma Malieveld
 
Nederlandse Veteranendag
Nederland telt ruim 115.000 veteranen. De Nederlandse Veteranendag zorgt voor meer maatschappelijke erkenning en waardering voor veteranen en geeft een gezicht aan alle mannen en vrouwen, jong en oud die veteraan zijn. Van Tweede Wereldoorlog-veteranen tot en met militairen ingezet bij de vredesmissies van nu in Afghanistan en Mali. Voor hen organiseert het Nationaal Comité Veteranendag jaarlijks de Veteranendag in Den Haag.
 
Daarnaast ondersteunt het Comité initiatieven van en voor veteranen, lokale en regionale veteranendagen, het educatieprogramma Veteraan in de Klas en het dragen van de Witte Anjer als blijk van waardering voor veteranen. Voor meer informatie over Veteranendag en de overige activiteiten: www.veteranendag.nl. / https://vlogs.veteranendag.nl Facebook: @Veteranendag. Twitter: @NLVeteranendag. Ook is de Veteranendag-app met informatie over de dag te downloaden in de app-stores.
 

NOS NIEUWS

OMROEP WEST

RTL Nieuws