Aangepast zoeken

zondag 11 juni 2017

1000 nieuwe burgerhulpverleners geregistreerd in Den Haag

Reanimatietraining in Kyocera stadion voor veiliger regio Haaglanden
Den Haag, 10 juni 2017 - Vandaag krijgen 1000 mensen in één dag een reanimatietraining om burgerhulpverlener te worden. De Hartstichting organiseert de grootschalige training in Kyocera stadion om burgerhulpverleners te werven in regio Haaglanden. Om slachtoffers van een hartstilstand binnen de eerste cruciale zes minuten te kunnen reanimeren, is een netwerk van burgerhulpverleners nodig. Vandaag komen er 1000 burgerhulpverleners bij, een stap dichterbij een landelijke 6-Minutenzone. De training is in samenwerking met GGD Haaglanden en Philips Foundation georganiseerd.

Alle facetten van reanimeren
De deelnemers leerden vandaag hoe je een hartstilstand herkent, wat je dan als eerste moet doen, hoe je iemand beademt en borstcompressies geeft, in welk tempo en hoe je een AED aansluit en bedient. Voorwaarde voor gratis deelname was dat alle cursisten zich direct na afloop van de cursus inschreven als burgerhulpverlener bij het reanimatie oproepsysteem.

Floris Italianer, directeur Hartstichting:
“Als burgerhulpverlener kun je levens redden in jouw buurt, 70 procent van de hartstilstanden vindt plaats in en om het woonhuis en 30 procent in openbare ruimtes zoals winkelcentra en sportvelden. Midden jaren negentig was de kans op overleving bij een hartstilstand buiten het ziekenhuis 9 procent, inmiddels is dit percentage gestegen tot gemiddeld 23 procent. Snelle hulp kan écht het verschil maken tussen leven en dood.”

Ton van Dijk, directeur GGD Haaglanden:
“Samen met onder meer de Hartstichting is in maart 2016 een gezamenlijke campagne gestart om meer burgerhulpverleners te werven. De regio Haaglanden is de eerste (grootstedelijke) regio die zo actief is met burgerhulpverlening en het creëren van een
6-minutenzone. Na deze succesvolle dag gaan we uiteraard door met het werven van vrijwilligers: samen redden we levens.”

Nog 4.744 nodig in regio Haaglanden
Nog 4.744 geregistreerde burgerhulpverleners zijn nodig om overal in regio Haaglanden op tijd te kunnen starten met reanimeren. In regio Haaglanden stond de teller eind 2016 op 5.613 geregistreerde burgerhulpverleners. Dat is een dekkingspercentage van 0,54%. In Den Haag is dit aantal 1.839 en een percentage van 0,36%. In Schipluiden is de dekkingsgraad het hoogst. 168 van 4579 inwoners is hier een geregistreerde burgerhulpverlener. Dat is een dekkingspercentage van 3,67%.

Levens redden bij een hartstilstand
De Hartstichting heeft het doel om iedereen in Nederland binnen 6 minuten te kunnen helpen bij een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Reanimatie en de inzet van een AED binnen 6 minuten biedt de grootste kans op overleving. Om dit doel te bereiken, bouwt de Hartstichting aan een netwerk van 170.000 burgerhulpverleners (1% van de Nederlandse bevolking), goed verspreid over het land, die in geval van nood een buurtbewoner direct kunnen helpen. Jaarlijks kunnen zo 2.500 levens worden gered. Op dit moment zijn er ruim 163.000 geregistreerde burgerhulpverleners.

NOS NIEUWS

OMROEP WEST

RTL Nieuws