Aangepast zoeken

dinsdag 9 mei 2017

Zoetermeer onderzoekt zorgfraude

De gemeente Zoetermeer heeft na zorgvuldig onderzoek op basis van tips en interne signalen een onaangekondigde actie bij een zorginstelling uitgevoerd. Deze zorginstelling wordt verdacht van fraude met persoonsgebonden budgetten (PGB's).

Met een PGB kunnen mensen de zorg inkopen die het beste bij hen past. Die zorg kan bijvoorbeeld bij een familielid worden ingekocht, maar ook bij een instelling. De instelling waar de gemeente onderzoek naar doet, bleek voor dit geld te weinig of helemaal geen zorg te verlenen.

Eind april was er een grote actiedag. Het fraudeteam heeft in zeven panden in Zoetermeer onderzoek gedaan en zowel medewerkers als cliënten gehoord. In de panden woonden veelal kwetsbare budgethouders, allemaal met een andere achtergrond en een andere zorgvraag. Deze bewoners werden door de zorginstelling geacht een PGB aan te vragen bij de gemeente, waar zij onder andere de huur en de zorg van moesten betalen.

De situatie was zodanig dat er ingegrepen moest worden. De cliënten zijn overgeplaatst naar een andere instelling. Daarnaast is er beslag gelegd op de gelden van de zorginstelling.
Omdat er ook cliënten van de gemeente Den Haag in de zorginstelling woonden, is Den Haag actief bij het onderzoek betrokken. Binnenkort wordt het onderzoek afgerond. De gemeenten zetten vanzelfsprekend alles op alles om de ten onrechte verstrekte gelden terug te krijgen. Wethouder Isabelle Vugs: 'Het belangrijkst is dat de mogelijke fraude is gestopt, en dat de bewoners een nieuwe plek hebben gekregen waar ze de zorg krijgen die ze nodig hebben. Kwaliteit van zorg staat voorop en onze eerste prioriteit blijven de cliënten.'

Dit is het eerste grote onderzoek naar fraude door een zorginstelling in de regio nadat deze zorg in 2015 onder de verantwoordelijkheid van de gemeenten is gekomen. Zoetermeer zet als eerste gemeente in de regio actief in op handhaving op zorgfraude.

NOS NIEUWS

OMROEP WEST

RTL Nieuws