Aangepast zoeken

donderdag 18 mei 2017

Vertrouwen in de politie groeit opnieuw

Den Haag - ​Het vertrouwen in de politie is opnieuw gestegen. Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek onder vijftienplussers blijkt dat het vertrouwen in de politie steeg van 67,7% in 2012 naar 70,3% in 2016. Het onderzoek richt zich niet alleen op de politie, maar ook op vertrouwen in de medemens, de overheid en de media. Het minst vertrouwen de Nederlanders op media (31,2) en kerken (30,4).

Uit het onderzoek door CBS blijkt dat het vertrouwen toeneemt met het niveau van de opleiding. Van de mensen met alleen basisonderwijs heeft bijvoorbeeld 39 procent vertrouwen in de medemens. Dat vertrouwen loopt op tot 86 procent bij de groep met een universitaire opleiding. Hoger opgeleiden hebben doorgaans ook meer vertrouwen in (politieke) instituties dan lager opgeleiden. Bij het vertrouwen in banken werkt dit overigens omgekeerd.

Europa

Ook afgezet tegen de rest van Europa is het vertrouwen van Nederlanders in de politie groot. Hoewel Noorwegen, Denemarken, Zweden en Zwitserland de kopgroep vormen, zit Nederland daar met Duitsland steevast direct onder. Beide landen scoren rond de zeven, de Scandinavische landen scoren maximaal een acht.

Ziel en zaligheid

Korpschef Erik Akerboom is blij met de waardering die uit de CBS-cijfers spreekt. ‘Dat zeventig procent vertrouwen uitspreekt in de politie vind ik goed nieuws voor alle collega’s die zich dagelijks met ziel en zaligheid inzetten voor meer veiligheid op straat en in huis. Het bevestigt wat wij al wisten, maar de burger beaamt: dat onze collega’s zinvol werk verrichten en overtuigende resultaten neerzetten. Veiligheid is niet vanzelfsprekend en daarom is het enorm belangrijk dat alle mensen voelen dat ze, waar en wanneer nodig, op de politie kunnen rekenen.’

NOS NIEUWS

OMROEP WEST

RTL Nieuws