Aangepast zoeken

maandag 15 mei 2017

Regeling rondom kampioenschap Feyenoord

Rotterdam - Het zal niemand zijn ontgaan: Feyenoord werd zondag kampioen. Zo'n 1000 politiemedewerkers uit heel Nederland brachten de enorme openbare orde-regeling tot een goed einde. Incidenten waren kleinschalig en beheersbaar, maar daar was dan ook een enorme politiemacht voor op de been.

De regeling verliep in nauwe samenwerking met de gemeente Rotterdam, het OM en de Veiligheidsregio. Al in de vroege ochtend kwamen Feyenoord-fans, net zoals de agenten vanuit het hele land, naar het Rotterdamse centrum. In het Rotterdamse centrum gold een alcoholverbod (dat ook op de maandag van de huldiging nog van kracht is). Alcoholhoudende drank mag dan alleen in de horeca worden gekocht, niet in winkels in de binnenstad. Een aantal mensen waagde toch een gokje. Kijkend naar de speciale gevulde afvalbakken werd er naar schatting zo'n 10.000 liter in beslag genomen. Daarnaast werd zo'n 270 kilo vuurwerk in beslag genomen. Een terzijde: in Zuidland verloor een man zijn hand toen hij vuurwerk afstak kort nadat Feyenoord de titel binnen had.

Aanhoudingen
Gedurende de dag werden 76 personen aangehouden. De feiten liepen uiteen. Van discriminatie tot belediging en van de opiumwet tot openbare dronkenschap. Vrijwel alles kon direct worden afgedaan door een bekeuring of schikking. Voor een vechtpartij op de Binnenrotte blijven vier verdachten wel de nacht in de cel omdat ze maandag worden verhoord als verdachte van mishandeling.


22 van de 29 personen die een meldplicht op een politiebureau hadden door hun misdragingen van een week eerder hielden zich daar aan. Zeven dus niet en de consequenties daarvan worden bekeken door OM en politie.


Hulpverlening
Door EHBO-personeel werden bij de posten in het centrum 128 personen nagekeken. Bij 8 personen gebeurde dat ter plekke door ambulancepersoneel. Daarnaast werden 24 personen overgebracht naar een ziekenhuis: dat maakt 160 personen in totaal (rond 23.30 uur zondagavond).


Leeg
Tussen 22.00 en 24.00 uur stroomde de binnenstad leeg. Er bleef politie op de been, maar er speelde zich weinig af.


Huldiging
De huldiging is maandag om 12.00 uur op de Coolsingel. De voorbereidingen daarvoor waren maandagnacht in volle gang. Ook nu is de verwachting dat het publiek bijzonder vroeg naar de binnenstad komt en dan natuurlijk specifiek de Coolsingel. Ook maandag zullen zo'n duizend agenten en vele andere hulpverleners en de werknemers van de gemeente zich volledig inzetten om het tot een feest te maken.

NOS NIEUWS

OMROEP WEST

RTL Nieuws