Aangepast zoeken

vrijdag 26 mei 2017

Levendig en groen rondom station en Afrikaweg

Wie in de toekomst Zoetermeer binnen komt vanaf de A12 of het station, belandt direct midden in een levendig en groen gebied. Een nieuw stadsdeel met 3500 nieuwe woningen en een aantrekkelijke mix van voorzieningen, kantoren, horeca en groen. De plannen hiervoor heeft het college op 22 mei aangeboden aan de gemeenteraad.

Nieuw woongebied

In de gebiedsvisie 'Omgeving Afrikaweg Zoetermeer' ontvouwt het college plannen voor een nieuw gebied aan beide zijden van de Afrikaweg die Meerzicht en Driemanspolder verbindt. Wethouder Marc Rosier (Stedelijke Ontwikkeling): 'We gaan werken aan een groene en levendige stadswijk met goede voorzieningen. We creëren een zichtbaar nieuw stuk Zoetermeer. Druk en levendig bij het station en langs de Afrikaweg, maar rustiger rond de Boerhaavelaan en het Bredewater.'

Afrikaweg wordt levendige straat

De Afrikaweg als entree van Zoetermeer: het wordt een levendige stadsstraat. Te voet, per fiets, met de auto of met het openbaar vervoer, altijd goed bereikbaar. De weg krijgt vorm door bebouwing die gelijktijdig ook het geluid buiten houdt voor de achterliggende woongebieden. De levendige invulling van de bebouwing bestaat uit appartementen, horeca en andere voorzieningen. De Afrikaweg krijgt verder een groen karakter.

Openbaar vervoer knooppunt boven de A12

Boven de snelweg tussen de Afrikaweg en Mandelabrug komt een stationsplein waar bus, trein en RandstadRail goed bereikbaar zijn. Rosier: 'We willen hier een stevig verkeersknooppunt ontwikkelen. Fietsers kunnen via dit plein bijvoorbeeld makkelijk de A12 oversteken. We verbinden zo ook Rokkeveen beter met de rest van Zoetermeer.'

Vervolg

Binnenkort ontvangen bewoners en ondernemers rond station en Afrikaweg een uitnodiging voor een informatiebijeenkomst. Als de gemeenteraad akkoord gaat met de visie wordt deze gedetailleerder uitgewerkt in een stedenbouwkundig plan. Het college vraagt de gemeenteraad om deze uitwerking in samenspraak met de stad te maken.

NOS NIEUWS

OMROEP WEST

RTL Nieuws