Aangepast zoeken

dinsdag 9 mei 2017

Gratis reanimatietraining in Kyocera stadion voor veiliger regio Haaglanden

1000 nieuwe burgerhulpverleners in een dag

Den Haag – Op zaterdag 10 juni krijgen 1000 mensen in één dag een gratis reanimatietraining in het Kyocera stadion in Den Haag. De Hartstichting heeft zich het afgelopen jaar ingezet om de doelstelling van 170.000 burgerhulpverleners te halen. Die doelstelling is bijna behaald. Om regio Haaglanden veiliger te maken en overal in de regio op tijd te kunnen starten met reanimeren, zijn op dit moment nog 4.744 geregistreerde burgerhulpverleners nodig. Dit initiatief is een vervolg op het succes van de reanimatietraining in Rotterdam en Groningen. Binnenkort volgen ook Utrecht en Eindhoven om tot een goede spreiding en landelijke dekking van burgerhulpverleners in Nederland te komen.

Tijdens het event in Den Haag, dat de Hartstichting samen met de Philips Foundation en GGD Haaglanden organiseert, worden 1000 mensen in één dag opgeleid tot burgerhulpverlener. Zij leren hoe je een hartstilstand herkent, wat je als eerste moet doen, hoe je moet reanimeren, in welk tempo en hoe je een AED aansluit en bedient. Voorwaarde is dat alle cursisten zich direct na afloop van de cursus inschrijven als burgerhulpverlener via het oproepsysteem.

Floris Italianer van de Hartstichting: “Als burgerhulpverlener kun je levens redden in jouw buurt, 70 procent van de hartstilstanden vindt plaats in en om het woonhuis en 30 procent in openbare ruimtes zoals winkelcentra en sportvelden. Midden jaren negentig was de kans op overleving bij een hartstilstand buiten het ziekenhuis 9 procent, inmiddels is dit percentage gestegen tot gemiddeld 23 procent. Snelle hulp kan écht het verschil maken tussen leven en dood.”

Cijfers regio Haaglanden
In regio Haaglanden stond de teller eind 2016 op 5.613 geregistreerde burgerhulpverleners. Dat is een dekkingspercentage van 0,54%. In Den Haag is dit aantal 1.839 en een percentage van 0,36%. In Schipluiden is de dekkingsgraad het hoogst. 168 van 4579 inwoners is hier een geregistreerde burgerhulpverlener. Dat is een dekkingspercentage van 3,67%.

Levens redden bij een hartstilstand | 6 minutenzone
De Hartstichting heeft het doel om iedereen in Nederland binnen 6 minuten te kunnen helpen bij een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Reanimatie en de inzet van een AED binnen 6 minuten biedt de grootste kans op overleving. Jaarlijks kunnen zo’n 2.500 levens worden gered. Om dit te kunnen bereiken, bouwt de Hartstichting aan een netwerk van burgerhulpverleners (1% van de Nederlandse bevolking), goed verspreid over het land, die in geval van nood een buurtbewoner direct kunnen helpen. Op dit moment zijn er ruim 160.347 geregistreerde burgerhulpverleners.

NOS NIEUWS

OMROEP WEST

RTL Nieuws