Aangepast zoeken

donderdag 18 mei 2017

DeScorpio's Column: Herhaling, Herhaling, Herhaling en Herhaling


“Nog een keer! Nog een keer!”, brabbelen de Teletubbies na het filmpje.
Nog een keer!? Waarom!? We hebben het net gezien!
En ja hoor, hetzelfde klote filmpje speelt nog een keer af. Kleine kinderen vinden het nog schitterend ook!
Vroeger paste ik wel eens op mijn nichtje. Het was in de tijd dat de Kleine Zeemeermin nét uit was op VHS. Mijn nichtje kon amper lullen, maar had de tekenfilm al zo Godsgruwelijk vaak gezien dat ze alle gesproken tekst zat mee te brabbelen. Twee weken later paste ik weer op haar en huppetee! Weer die tekenfilm…
Herhaling, de sleutel tot succes.
Kinderen vinden het fijn om steeds weer hetzelfde te zien.

Maar wacht eens…
Volwassenen zijn geen haar beter!
Luisterend naar de radio in de auto wordt je om de oren geslagen met repetitieve popmuziek. Hetzelfde kutrefreintje gewoon 15 keer in één nummer. Niet omdat het nummer daar  beter van wordt, maar omdat het dan bij de eerste keer luisteren al in je hoofd blijft plakken.
Muziek wordt in dit geval niet geschreven en opgenomen om iets moois te maken, maar om poen te verdienen.
Commerciële  bende die gedraaid wordt op bijna alle radiostations. Omdat het goed is? Welnee.
Als radio DJ’s zouden mogen draaien wat ze goed vinden, of waar het publiek om zou vragen, zou er heel andere muziek worden gedraaid.
Een bewijs daarvan is de top 1000 aller tijden. Daar staat allemaal muziek in waar mensen op hebben gestemd. Radioluisteraars die dag in dag uit naar die repetitieve troep luisteren, kiezen één keer per jaar plotseling voor heel andere muziek.

Het refrein in ‘Africa’ van Toto wordt slechts 2 keer herhaald en de tekst van dat refrein gaat zo:
It’s gonna take a lot to drag me away from you
There’s nothing that a hundred men or more could ever do
I bless the rains down in Africa
Gonna take some time to do the things we never had

Woorden worden niet eindeloos herhaald en het liedje vertelt daadwerkelijk een verhaal.
Toch staat dit nummer steevast in de top 1000 aller tijden en wordt het beschouwd als een tijdloze hit. Nog betere voorbeelden zijn ‘Bohemian Rhapsody’ van Queen en ‘November  Rain’ van Guns n’ Roses. Dat zijn nummers waar niet eens een refrein in zit en toch in veel favorieten lijstjes te vinden zijn.

Waar zit wel veel herhaling  in, maar kan kwalitatief niet tippen aan de bovenstaande  liedjes?
Een korte lijst van nummers waaraan ik mij persoonlijk erg kan storen.
(Het beluisteren van de muziek voor het schrijven van dit stukje tekst was een bittere hel en de liedjes denderen nog steeds door in mijn onderbewustzijn.)

Taylor Swift – Shake it off (play, play, play, hate, hate, hate, etcetera, de melodie van de coupletten is dodelijk saai en fantasieloos, luister naar de laatste 40 seconden en je begrijpt meteen wat ik bedoel. Ik zal voor het gemak maar even niet beginnen te klagen over de productie, die alle bezieling die er nog in het nummer zat heeft verwoest.)

Carly Rae Jepsen – Call me Maybe – Weer van die voorspelbare, voorgekauwde zanglijntjes. Slim verzonnen, maar bloed irritant!
Eiffel 65 – Blue (Da Ba Dee) – (Moet ik het nog uitleggen?)
Smaken verschillen natuurlijk! Maar wat zou er gebeuren als radiozenders andere muziek door onze collectieve strot zouden proppen? Wat zou er gebeuren als we onze kinderen naar goeie muziek laten luisteren in plaats van die Tsjoe tsjoe Wa shit? Misschien hebben we dan over 20 jaar een hele nieuwe, verse muziek scene in Nederland!


NOS NIEUWS

OMROEP WEST

RTL Nieuws