Aangepast zoeken

woensdag 19 april 2017

Honderdduizenden konijnen zitten in hun eentje doodongelukkig in Nederlandse woonkamers en achtertuinen

Een konijn in een mooi hok met lekker veel stro en alles erop en eraan. Wat is daar nu mis mee? Veel huisdierliefhebbers zijn zich van geen kwaad bewust, maar konijnen zijn echte groepsdieren die behoorlijk kunnen wegkwijnen als ze alleen moeten leven.
De Dierenbescherming en de brancheorganisatie voor de huisdierensector Dibevo lanceren vandaag Happy Konijn; een gezamenlijk ontwikkeld project om in dierenwinkels de consument goed voor te lichten over het houden en verzorgen van konijnen. Het ministerie van Economische Zaken ondersteunt het initiatief dat impulsaankopen van het populaire huisdier moet helpen voorkomen.

Nieuw winkelconcept

Konijnen staan op de vierde plek van meest gehouden huisdieren in Nederland; er zijn er zo’n 1,2 miljoen van. Maar uit onderzoek blijkt dat veel eigenaren te weinig weten over de verzorging die ze nodig hebben. Vier winkels in Maastricht, Middelburg, Gouda en Waddinxveen doen daarom de aftrap met een bijzonder winkelconcept, waarbij verkopers van konijnen niet alleen vertellen, maar ook laten zien hoe je het wél goed doet. Zij gaan een voorbeeldfunctie zijn voor andere dierenspeciaalzaken en tuincentra waar konijnen worden verkocht.
Niet-alledaagse samenwerking
Dat Dierenbescherming en Dibevo samen optrekken in het Happy Konijn-project is best bijzonder. Wij kijken kritisch naar de verkoop van dieren en beroepen ons op een zorgplicht voor het op de juiste manier houden van huisdieren in de verkoopketen. Ook voor Dibevo, de brancheorganisatie van onder meer dierenspeciaalzaken, tuincentra met een dierenafdeling en groothandelaren in dieren, is het welzijn van gezelschapsdieren van het allergrootste belang. Het streven van Dibevo is immers dat mensen veel plezier aan hun dieren beleven, en dat kan alleen als gezondheid en welzijn op hoog niveau gewaarborgd zijn.
Nieuwe manier
Het project start met het op kleine schaal ervaring opdoen met het winkelconcept Happy Konijn (komt het over, pakken de ondernemers het goed op, wat ontbreekt misschien nog aan informatie?). Daarna is de ambitie om het concept uit te breiden en te verbreden naar een diervriendelijker productassortiment dat bijdraagt aan blije en meer gezonde konijnen in Nederland. Ofwel: een nieuwe manier van konijnen houden.

0 reacties:

Een reactie posten

Gratis ads