Aangepast zoeken

vrijdag 31 maart 2017

Zoetermeer start pilot matchfunding

Met ingang van 1 mei kunnen inwoners van Zoetermeer een maatschappelijk initiatief indienen met behulp van matchfunding. Dit is een vorm van crowdfunding waarbij de initiatiefnemer via buren en andere geïnteresseerden minimaal 50% van het benodigde bedrag bij elkaar moet verzamelen. De gemeente en Fonds 1818 leggen ook een gedeelte bij. Het initiatief dient een sociaal of maatschappelijk doel te hebben voor de buurt, wijk of stad.

Robin Paalvast, wethouder Samenspraak: 'Matchfunding is een mooie aanvulling om maatschappelijke initiatieven in de stad verder te brengen. Doordat de initiatiefnemer 50% van het benodigde bedrag inzamelt bij buren en andere bekenden, zorgt hij er ook voor dat het initiatief wordt gedragen in de buurt. Een goede kans van slagen dus. Ik ben erg benieuwd naar de komende initiatieven!'

Hoe werkt het?

Via het online samenspraakplatform doemee.zoetermeer.nl dienen inwoners hun initiatief in bij de gemeente. Na toetsing door de gemeente, kunnen bewoners via het platform voor matchfunding www.voorjebuurt.nl een pagina aanmaken en starten met de crowdfunding. Via deze website doneren enthousiastelingen voor het initiatief. In één oogopslag is te zien hoeveel geld er al binnengehaald is. Fonds 1818 zorgt voor een bijdrage van 30% en de gemeente voor de laatste 20%.
De pilot matchfunding is voor een periode van een jaar. Na deze proefperiode vindt een evaluatie plaats.

NOS NIEUWS

OMROEP WEST

RTL Nieuws