De rechtbank Den Haag heeft vandaag een 28-jarige vrouw uit Den Haag vrijgesproken van poging tot deelname aan een terroristische organisatie en het voorbereiden van moord en doodslag met terroristisch oogmerk. De vrouw zou in oktober 2016 samen met haar man naar Turkije zijn gereisd met als doel door te reizen naar Syrië of Irak om zich daar aan te sluiten bij een jihadistische strijdgroep en deel te nemen aan gewapende jihadstrijd. De vrouw was kort voor de reis islamitisch gehuwd met een man uit België. De vrouw heeft steeds ontkend  dat zij een radicaal gedachtegoed aanhangt en dat zij wilde doorreizen. Zij stelde op huwelijksreis te zijn gegaan.

Aanwijzingen zijn geen bewijs

Gelet op het feit dat zowel een heen- als een terugreis waren geboekt en voor de duur van de trip daadwerkelijk een hotel was geboekt, had de reis in elk geval de uiterlijke schijn van een huwelijksreis. De verschillende aanwijzingen dat de vrouw een radicale ideologie aanhing en van plan was daadwerkelijk naar het strijdgebied af te reizen leveren volgens de rechtbank onvoldoende wettig en overtuigend bewijs op.

Niet op de hoogte van plannen

Haar man zit inmiddels in België vast en wordt daar vervolgd. De rechtbank ziet wel sterke aanwijzingen dat hij wilde doorreizen naar Syrië of Irak om deel te nemen aan de gewapende jihadstrijd. Er is geen concreet bewijs dat de vrouw van zijn plannen op de hoogte was. Zij wist ook niet dat de man in België reeds was getrouwd en twee kinderen heeft.