Aangepast zoeken

zondag 12 maart 2017

Turkse minister voor familiezaken vanuit Rotterdam uitgeleid naar Duitsland

Het Nederlandse kabinet heeft vandaag het bezoek van de Turkse minister voor familiezaken Kaya betiteld als onverantwoord. Zij werd door het kabinet tot ongewenst vreemdeling verklaard. In contact met de Turkse autoriteiten is aangegeven dat minister Kaya niet welkom was in Nederland. Desondanks besloot zij toch af te reizen naar Rotterdam. Uiteindelijk heeft zij het consulaat niet kunnen betreden, onder andere door de inzet van de politie.

Gedurende de dag is er meer malen contact geweest met de Turkse consul in Rotterdam, om duidelijk te krijgen of er alsnog een lid van de Turkse regering naar Nederland onderweg was. Ook is er gevraagd of er een bijeenkomst zou worden georganiseerd. Dit zou niet het geval zijn. Toen de minister van familiezaken toch in Rotterdam bij het consulaat aankwam, is er ook voortdurend contact geweest met de consul. Ook is de minister meerdere keren duidelijk gemaakt dat zij de gelegenheid had zelf te vertrekken. Dat weigerde ze, en uiteindelijk is zij ter uitvoering van het besluit om haar als ongewenst vreemdeling te verklaren door de politie naar Duitsland begeleid.

Politie grijpt in

Gedurende de hele middag en avond is getracht om op een vreedzame wijze haar te bewegen zelfstandig te vertrekken. Uiteindelijk is besloten om de situatie niet langer te laten voortduren en heeft de politie ingegrepen.

Uitgeleide naar Duitsland

De minister is uitgeleide gedaan naar Duitsland. Ook mensen die zich in haar gevolg bevonden zijn door de Rotterdamse politie naar Duitsland begeleid.

Noodbevelen

Zekerheidshalve gaf de burgemeester van Rotterdam drie noodbevelen af: een voor de Straatweg waar de ambtswoning van de Turkse consulaat en een voor de omgeving van het Turkse consulaat aan de Westblaak en later op de avond een voor het gehele centrum van Rotterdam.

Wanordelijkheden

De inzet van de politie was er op gericht om gedurende de avond de toeloop voor het consulaat rustig te laten verlopen. Rond middernacht, na het vertrek van de Turkse minister werden de mensen gevraagd vreedzaam te vertrekken. Toen de aanwezigen personen voor het consulaat het aanwezig politiepersoneel begonnnen te bekogelen, werd besloten tot het ingrijpen door de Mobiele Eenheid. Rond twee uur waren enkele aanhoudingen verricht.

NOS NIEUWS

OMROEP WEST

RTL Nieuws