Aangepast zoeken

donderdag 16 maart 2017

Ouderen bezorgd over woonsituatie

De helft van de ouderen maakt zich zorgen over zijn woonsituatie. Dat blijkt uit grootschalig onderzoek van stichting Zilver Wonen Weken (ZWW). Maar liefst 80 procent wil zo lang mogelijk in de huidige woning blijven wonen. De helft verwacht dat hiervoor aanpassingen nodig zijn. Ondanks dat 60 procent van de respondenten aangeeft overwaarde te hebben, betwijfelt ruim 70 procent van de senioren of de bank wel bereid is een lening voor een woningaanpassing of verbouwing te verstrekken.

Blijverslening biedt uitkomst 

Directeur-bestuurder Liane den Haan van ANBO geeft aan dat de Blijverslening in dit soort gevallen uitkomst kan bieden: "Alleen kent slechts 4 procent van de respondenten deze lening of woont men in een gemeente die deze aanbiedt. Dat is kwalijk, want uit een ander onderzoek blijkt dat minstens 104.000 ouderen hiervan gebruik willen maken."

Onbekend maakt onbemind 

"Onbekend maakt onbemind. Dat is ontzettend jammer, want het is een mooie manier om woningaanpassingen mogelijk te maken", vervolgt Den Haan. "Slechts 2 senioren hebben in de afgelopen anderhalf jaar gebruik gemaakt van deze mogelijkheid. ANBO en ZWW roepen gemeenten dan ook op haast te maken de invoering van de Blijverslening én burgers daar actief over voor te lichten. "Want met een tekort van ruim 60.000 geschikte seniorenwoningen is haast écht geboden."

Tekort geschikte seniorenwoningen 

Het tekort aan geschikte woningen zorgt ervoor ouderen te lang blijven wonen in een niet aangepaste woning. De kosten voor het aanpassen kunnen niet verhaald worden op de gemeente. Den Haan: "Die geven hiervoor meestal niet thuis. Dat zien we aan de vele meldingen die we binnenkrijgen bij het ANBO Hulpfonds waarbij mensen tevergeefs vragen om bijvoorbeeld een traplift." ANBO en ZWW vinden ook dat de banken in beweging moeten komen. "Senioren die overwaarde op hun huis hebben, kunnen dat vermogen niet vrijmaken omdat banken vaak geen leningen aan hen verstrekken. We zien hier een heel wisselend beeld. Het wordt tijd dat er serieus werk wordt gemaakt van het langer thuis laten wonen van ouderen."

Over Stichting Zilver Wonen Weken 


Ouderen willen zo lang mogelijk comfortabel en zelfstandig thuis wonen. Dit betekent echter vooruit kijken en nú al nadenken over verbeteringen en aanpassingen aan het huis. Of over verbouwen of verhuizen. De stichting stimuleert dit door onderzoek te doen. Daarnaast is er het digitale plat¬form www.zilverwonen.nl. Stichting ZWW is in april 2015 opgericht om ouderen bewust te maken van hun (woon)situatie en van de noodzaak om vooruit te kijken.

NOS NIEUWS

OMROEP WEST

RTL Nieuws